Yapılan yeni bir çalışmada, Brexit’in İngiltere ekonomisine olası etkileri ele alındı. Rapor, koronavirüs krizniden zarar görmemiş sektörlerin bile Brexit’ten ciddi bir şekilde etkileneceğini gösterdi.
London School of Economics (Londra Ekonomi Okulu-LSE) tarafından yapılan analiz, Covid-19 pandemisinden nispeten zarar görmemiş sektörler için bir Brexit darbesinin yaklaştığını öngördü.
LSE, Boris Johnson‘ın AB ile anlaşma sağlayıp sağlamadığı fark etmeksizin Brexit’in ekonomiye çifte şok vereceğini bildirdi.
Guardian’ın Çarşamba günü yayımlanmadan önce gördüğü analizin, İngiliz Sanayi Konfederasyonu (CBI) üyelerinin aylık anketinden elde edilen bilgileri içerdiği aktarıldı.Brexit will deliver double shock to UK economy, study finds https://t.co/w4o6tV6MYQ
— The Guardian (@guardian) July 28, 2020
Raporun ortak yazarı ve LSE’de ekonomi profesörü olan Swati Dhingra; “Analizimiz Brexit’ten etkilenecek olan sektörlerin ve Covid-19 salgını ve kilitlenmesinden muzdarip olan sektörlerin genel olarak birbirinden farklı olduğunu gösteriyor” dedi.
Şansölye Rishi Sunak’ın işsizleri desteklemeye yönelik yeni politikalarının ve Brexit için yeni ticaret ortamının etkisini hissettirmeye başladığı sonbahardan itibaren Brexit ve koronavirüs dolayısıyla iş manzarasında eşzamanlı bir etkinin hissedileceği belirtildi.

Rapor, konaklama, hava yolculuğu, restoranlar, oteller ve sanat ve eğlence dahil daha fazla insan teması gerektiren sektörlerin salgından en büyük darbeyi aldıklarını gösterdi.
Bilimsel endüstriler, muhasebe dahil profesyonel hizmetler, yasal hizmetler ve yayıncılık gibi diğer sektörlerin daha az etkilendikleri çünkü evden çalışan personel ile çalışmaya devam edebildikleri eklendi.
Uzaktan çalışma ile işe devam ettiği bildirilenler arasında Vodafone, Google, KPMG, GlaxoSmithKline, Rolls Royce ve tüketim malları devi Unilever gibi firmaların olduğu dile getirildi.
Ancak Brexit’in AB ile mal veya hizmet ticareti yapanlara yeni engeller getireceği biliniyor. LSE’den Josh de Lyon; “hükümet, hayatımızın en büyük yavaşlaması için hazırlık aşamasında Brexit etkileri üzerindeki geniş değerlendirmesinin ötesine, çok daha ince ayarlanmış planlara geçmeli” dedi.
Dhingra da koronavirüs pandemisinin İngiltere ekonomisinin daha fazla şok alma kapasitesini azalttığını ve Brexit’i aceleye getirmenin kötüleşen iş koşulları gören sektörleri genişleteceğini söyledi.
Rapor, hükümeti, küresel ticaretin daraldığı “Covid-sonrası dünya ekonomisine yerleştirilen bir Brexit sonrası İngiltere’de yer almanın” soğuk gerçekliğini yansıtması gereken bir endüstriyel strateji uygulamaya çağırdı.
Danışmanlık firması EY de son dönemde toparlanma belirtileri gösterse de İngiltere GSYİH’sinin 5 yıl eski seviyelere dönemeyeceğini tahmin etti. Öte yandan IHS Markit/CIPS tarafından yapılan ankette İngiltere’nin imalat ve hizmet sektörlerinde toparlanmanın hızlandığı belirtilirken Brexit endişelerine dikkat çekildi.
Verilere ilişkin yorumunda CIPS Grup Direktörü Duncan Brock, şirketlerin geleceğe, ekonominin gücü, herhangi bir ikinci dalga ve elbette Brexit endişeleriyle baktığını da belirtti.
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.