Adalet Bakanı Bekir Bozdağ bugün katıldığı bir programda Anayasa değişikliği süreci hakkında açıklamalarda bulundu. Bozdağ, yapılan hazırlığın parlamento grubundaki partilerle görüşülüp önerileri alınarak şekilleneceğini söyledi. Son şekli ile meclise sunulacağını kaydetti.
Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ve Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) seçim ittifakı olan Cumhur ittifakı ile değişiklik tasarısı üzerine çalışıldığını anımsattı. MHP’nin konudaki desteğini de yineledi.
Anayasa Değişikliğine Sıcak Bakılmadı
Bozdağ yaptığı açıklamada Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanekili Engin Altay ile yapılan görüşmeden sonra hazırlık çalışmalarına katkı vermeyeceklerini bildirdiğini aktardı. Anayasa’daki değişikliğe sıcak bakılmamasının sebebi olaraksa, meclis seçimlerinin yakın olması sunuldu.
Teklif taslağının son hali ortaya çıktıktan sonra CHP tarafının değerlendireceğini paylaşan Bozdağ, açık kapı bırakıldığını ancak genel olarak anayasa değişikliğine sıcak bakmadıklarını vurguladı.
Referanduma Karşı Mesafeli Duruş Sergilendi
Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) başörtüsü konusunda tutumlarının net olduğunu aktararak, Anayasa’daki başörtüsü hakkındaki düzenlemeyi desteklediklerine işaret etti.
Ayrıca aileyle ilgili Anayasa değişiklik konusunda da HDP’nin değerlendirme yaptığını ve olumlu bir duruş sergilediklerine dikkat çekti. Ancak partinin referanduma karşı olduklarını ileten Bozdağ, referanduma sıcak bakmadıklarını dile getirdi.
Somut Bir Metin Üzerinde Konuşulmak İstendi
İYİ Parti’nin de görüşlerini açıklayan Bozdağ, somut bir metin üzerinde konuşmayı seçtiklerinin altını çizdi. Kendilerinin neden somut bir teklif sunmadıklarını izah ettiklerini belirten bakan, hazırlıklar ve bu metnin çerçevesi üzerinde değerlendirmede bulunulduğunu savundu.
Yetkili kurullarda görüşüldükten sonra İYİ Parti’nin tutumlarını ona göre belirleyeceğinin bilgisini verdi. Buna rağmen parti tarafından karşı bir tutum görmediklerini söyledi.
Bozdağ Anayasa’daki değişiklik teklifini işaret ederek, “Bu teklif parlamentoya geldikten sonra CHP’nin tutumundan bağımsız olarak söylüyorum diğer partilerle olumlu bir iklim oluşma ihtimalini yüksek gördüm.” dedi.
Anayasa’daki Diğer Değişiklik Aile Birliğini Korunması Yönünde
Yapılacak yeni düzenlemenin tüm kadınları kapsayacağını vurgulayan Bozdağ, başı açık ve kapalı gibi bir ayrımın olmayacağını kaydetti. Türkiye’nin yıllarca acısını ödediği konunun yeniden gündeme gelmemesi için değişiklik ile kalıcı bir şekilde çıkarılacağını ifade etti.
Söz konusu değişiklik yanı sıra aile birliğini korunması için yapılacak diğer değişikliğe de değinen Bozdağ, evlilik birliğinin için de Anayasa’da değişiklik yapılacağına ve böylelikle ailenin kadın ile erkek arasında kurulabileceğine dikkat çekti.
Anayasa değişikliğinin referanduma gidebilmesi için en az 360 evet yönünde oya ihtiyaç olduğunu bildiren Bozdağ, durumun uzlaşma ile çözülmesini sağlayacaklarını belirtti.