Suudi Arabistan petrol zenginliği ve kralları ile tanınıyor olabilir. Kral Abdullah Ekonomik Şehri ise bambaşka özellikleri ile inşa ediliyor. Suudi Arabistan’ın petrole olan bağımlılığını azaltmak için eşine az rastlanan bir proje yükseliyor. 2015 yılının Ocak ayında hayatını kaybeden Kral Abdullah’ın çok önem verdiği bir proje olan “Kral Abdullah Ekonomik Şehri” hayata geçirilmek için hala çalışılıyor.
kolayca yatırım yapın
Yapılan araştırmalara göre 2050 yılında dünya nüfusunun % 70’i kentlerde yaşıyor olacak. Yani şimdiki kent yaşamına oranla, % 20 daha fazla bir yaşam kentlere taşınacak. Ülkeler ise bu durum üzerine uyum sağlamak için bazı organizasyonlar içine giriyor. İşte Suudi Arabistan’da yükselen Kral Abdullah Ekonomik Şehri, bu organizasyonlardan birisi. Kızıldeniz kenarında 2006 yılında inşa edilmeye başlayan bu şehir, borsaya kote olan ilk şehir olma unvanına sahip. Şehrin projesinden bir kesit:
KAEC kısaltma adıyla tanıdığımız bu şehir, 180 kilometrekarelik özel işletme şehri olarak biliniyor. Washington’un yüzölçümüne sahip olması bekleniyor ve şimdilik 4000 kişilik bir nüfusa sahip. Bu nüfusun, 2035 yılında 2 milyona ulaşması bekleniyor. Çölün ortasında inşa edilen KAEC için Suudi Krallığı, Dubaili Emaar Properties ile bir anlaşma imzaladı.
Şehir inşasının maliyetinin ise 100 milyar doların üzerinde olması bekleniyor. Kral Abdullah Ekonomik Şehri’nin % 30’u Suudi Borsası‘nda işlem görüyor. Diğer % 70’lik kısmı ise Emaar şirketi ve başka büyük şirketlerin elinde bulunuyor.
Şimdilik 4000 kişinin yaşadığı bilinen KAEC şehrinin marinası tamamlandığı zaman, havuzları ve oyun alanları ile birlikte 600’den fazla rezidansı olması da bekleniyor. Şehirde yaşayanlar herhangi bir vergi vermiyor ve yalnızca altyapı hizmetleri, güvenlik gibi konularda “hizmet bedeli” ödüyor. Şehrin oyun alanlarının projesi:
Ölen Kral Abdullah‘ın bu şehri inşa etmesindeki nedenlerden birisi, petrol bittiği zaman ülkenin geleceği için bir umut olmasıdır. Cidde’nin bir buçuk saat kuzeyinde yer alan bu şehrin, nüfusun % 65’ini oluşturan 30 yaş altı olanların düşünülerek inşa edildiği belirtiliyor. Ayrıca şehir ile ilgili demografik gerçekler, ülkede bir devrime yol açabilecek yeni sosyal taleplerle birlikte geldiğini gösteriyor.
Büyük bir metropol olması beklenen şehir için hız, gelecek vizyonları arasında yer alıyor. KAEC ile Mekke ve Medine arası, yüksek hızlı tren ağı ile birbirine bağlanacak. Bu şekilde, kutsal toprakları ziyarete gelen kişilerin, KAEC şehrini de ziyaret etmesi planlanıyor. Cidde’de artan trafik göz önüne alınarak, Kral Abdullah Ekonomik Şehri’nde karbondioksit emisyonlarını sınırlandırmak için şehir içi kullanımda ücretsiz elektrikli arabaların sunulacağı biliniyor.
Kentin henüz % 15 kadarı inşa edilmiş durumda ve inşaatın 20 yılda bitmesi tahmin ediliyor. Sanayi siteleri, konut bölgeleri ve kamu tesisleri yapım aşamasında. Şimdilik 90 kilometrelik bir yol kullanıma açık. Ama bu yolda kadınların araba sürüp süremeyeceği henüz belli değil. Ama 20 yıl içerisinde yollarda kadın şoförlerin de olacağı açıklanıyor. Ayrıca gelecekte otomobillerin şoförsüz olması ihtimali ile de bu sorunun önemsiz hale geleceği söyleniyor. Anlayacağınız KAEC şehri ile Suudi Arabistan birçok sorununa çözüm bulacak ve metropol şehri ile daha modern bir görünüme kavuşacak.