
Borsa İstanbul’da Haziran ayının son gününden itibaren güçlü toparlanma dikkat çekiyor. Siyaset gündemini takip eden Borsa İstanbul’daki bu hareketler birkaç günlük sert düşüş ve güçlü toparlanma şeklinde görülüyor.
BIST 100 endeksi 10 bin 400 puanın üstünü test ettikten sonra yeni haftanın ilk işlem gününde geri çekilirken, 10 bin 300 puanın altında fiyatlanıyor. Borsa İstanbul’un en büyük işlem hacmine ve en yüksek piyasa değerine sahip 30 şirketini takip eden BIST 30 endeksi ise yabancı yatırımcı paylarındaki artışla dikkat çekiyor.
Zeynep Aktaş tarafından ele alınan bu konuya göre; Temmuz ayının ilk yarısında yabancı yatırımcının borsadaki büyük hisselere yönelik ilgisinde büyük bir artış gözlendi. Aktaş, artan ilgi ile birlikte yabancı payı 2,61 baz puanlık artışla yüzde 16,73’e ulaşan Kardemir (KRDMD) paylarının ilk sırada yer aldığını ifade etti. Devamında ise 2,39 baz puanla Tofaş (TOASO) ve 2,07 baz puanla Gübre Fabrikaları (GUBRF) paylarının yer aldığı görüldü.
Bu şirketlerde yabancı payındaki yükselişlerin, Temmuz ayında yabancı yatırımcının sanayi ve temel ihtiyaç sektörlerine yöneldiğini gösterdiği açıklandı. Koç Holding (KCHOL), Sabancı Holding (SAHOL), Akbank (AKBNK) ve Yapı Kredi Bankası (YKBNK) gibi büyük holding ve banka hisselerinde yabancı paylarında ortalama 0,5 ile 1,9 baz puan arasında artış sergilediği de ifade edildi.

Koç Holding yabancı payının yüzde 44’e ve Emlak Konut GYO’daki (EKGYO) yabancı payının yüzde 29’a ulaştığına değinen Aktaş, “Bu şirketler istikrar arayan yabancı yatırımcının portföyünü yeniden yapılandırdığı hisseler arasında yer aldı,” dedi.
Yabancı payı azalanlar
Enka İnşaat (ENKAI), Türk Telekom (TTKOM), Migros (MGROS) ve Koza Altın (KOZAL) gibi hisselerde 0,3 ile 0,9 baz puanlık düşüşler gözlendiğini belirten Aktaş, Pegasus’un (PGSUS) 0,97 baz puanla en yüksek düşüş yaşayan hisse olduğuna dikkat çekti.
Bu geri çekilmelerin kısa vadeli kâr realizasyonlarıyla ilişkilendirilebileceğini söyleyen Aktaş, “Yapı Kredi ve Akbank’ta yabancı ilgisi artarken, Garanti ve İş Bankası hisselerinde hafif düşüşler gözlendi. Bu durum yabancı yatırımcının banka tercihlerini yeniden şekillendirdiğini gösteriyor. Sektörel bazda iç dinamiklerin etkisiyle farklılaşan eğilim dikkat çekiyor,” değerlendirmesinde bulundu.