İntegral Yatırım Araştırma Müdürü Seda Yalçınkaya Özer, CNBC-e yayınında yaptığı açıklamalarda, Borsa İstanbul’daki mevcut durum ve ekonomi politikalarına dair önemli değerlendirmelerde bulundu. Özer, borsanın ucuz olmasına rağmen, yabancı yatırımcıların uzun vadeli yatırımlar için henüz uygun bir ortamın oluşmadığını belirtti.
Özer, enflasyon rakamlarının ve Merkez Bankası’nın hedeflerinin beklentilerin üzerinde olduğunu, bu durumun piyasalarda olumsuz algıya neden olduğunu söyledi. Özellikle son verilere göre, şirket kârlılıklarının iç talepteki daralma ve ihracattaki durgunluktan etkilendiğini vurguladı.
Borsa İstanbul’un şu anda yerli yatırımcılarla hareket ettiğini belirten Özer, FED’in sıkı para politikalarının küresel etkileriyle piyasalarda baskı oluştuğunu ve ekonomide hızlı bir toparlanma beklemediklerini ifade etti.
Kasım veya Aralık aylarında faiz indirimlerinin başlamasıyla bir hareketlenme olabileceğini belirten Özer, ancak yabancı yatırımcıların uzun vadeli yatırımlar için zaman gerektiğini ekledi.
Mevcut fiyatların dip seviyeleri yansıttığını düşünen Özer, piyasanın ekonomik gelişmelere bağlı olarak toparlanabileceğini ifade etti. Buna karşın uzun vadeli yabancı yatırımcıların Türkiye piyasasına girişi için hala uygun bir zemin olmadığını belirtti.
Yalçınkaya son durumla ilgili açıklamasında, “9 bin 200 seviyesine doğru yeniden gerileyebiliriz. Buralara doğru artık dip bölgeleri dip çalışması yapabiliriz ama benim şahsi fikrim artık Borsa İstanbul’da yavaş yavaş diplere geldiğimiz ve bunun en kötüsünü bu fiyatların içerisinde barındırdığını düşünüyorum.” ifadelerine yer verdi.
BIST 100 endeksi son bir hafta içerisinde yüzde 4’ten fazla kayıp yaşadı ve bugün itibarıyla 9.490 puan yakınlarında bulunuyor. Endeks dün 9.400 puan yakınlarına kadar gerilemişti.