Küresel piyasalarda 5 Ağustos tarihinde Japonya’nın faiz adımı ve dünyanın en büyük ekonomisi olan ABD’deki resesyon endişelerinin etkisiyle tarihte nadir görülen bir düşüş gerçekleşti.
Haftanın ilk işlem gününde Borsa İstanbul’da yüzde 5’in üzerinde bir değer kaybı görüldü. Devam eden günlerde Japonya ve diğer major borsalarda toparlanma görülürken Borsa İstanbul sarsıntının etkisinden kurtulamadı. Rekor seviyesi 11 bin 252 puan olan endeks, sert düşüşlerle birlikte 10 bin puanın altına geriledi.
Ekonomim yazarlarından Zeynep Aktaş, bu süreçte borsada farklı sektörlerde ciddi kayıpların görüldüğünü, ancak her sektörün aynı şekilde etkilenmediğini belirtti.
13 Ağustos kapanış tarihine göre son dönemde en yüksek değerine göre en fazla düşen sektörler yüzde 22 ile sigorta, yüzde 21 ile finansal kiralama faktöring ve yüzde 20 ile bankacılık oldu. En az gerileyen sektör ise yüzde 2,4 düşüşle menkul kıymetler yatırım ortaklığı oldu.
Zeynep Aktaş, özellikle sigorta sektörünün yıl içi zirve seviyesine göre büyük bir düşüş yaşadığını, finans ve bankacılık sektörlerinin de yüzde 20’nin üzerinde değer kaybettiğine dikkat çekti. Gözlenen düşüşlerin yeni alım dalgasının gelmemesi halinde bu sektörlerin ayı piyasasına girmesi anlamına gelebileceğini ifade etti.
Söz konusu süreçte en yüksek değerine göre en fazla düşen hisseler arasında teknoloji hisseleri dikkat çekti. En fazla gerileyen hisseler yüzde 28,6 ile Kontrolmatik Teknoloji (KONTR), yüzde 27,7 ile Tofaş (TOASO) ve yüzde 27,5 ile Mia Teknoloji (MIATK) olarak sıralandı.
Borsadaki sert düşüşlerden en az etkilenen hisseler ise Batı Çimento (BTCIM), Türk Telekom (TTKOM), Enerya Enerji (ENERY), Tüpraş (TUPRS) ve Türk Hava Yolları (THYAO) olarak sıralandı.