
Mevcut görünümde ek süre talep edenler dışında 546 şirketin bilanço açıkladığını, bunlardan 269 şirketin net zarar 275 şirketin ise net kâr elde ettiğini paylaştı. BIST 100 Endeksi özeline bakıldığında finansallarını açıklayan 93 şirketten 27’sinin zarar 66’sının ise net kâr açıkladığını; endekste Vestel Elektronik’in (VESTL) 5,07 milyar TL ile en yüksek zarar, Garanti’nin (GARAN) 25,28 milyar TL ile en yüksek kâr açıklayan şirket olduğunu aktardı.
GCM Yatırım raporuna göre enflasyon muhasebesi uygulamasından muaf tutulan bankaların çoğunlukla beklentilere paralel veya üzerinde kâr açıkladığı dikkat çekiyor.
Diğer taraftan enerji, kimya petrol plastik, sınai, metal eşya makina sektörlerindeki bazı şirketlerin de zarar rakamları öne çıkıyor.
VESTL başta olmak üzere, PETKM, ALARK, ARCLK, KRDMD, ENJSA, ODAS, KCHOL, TOASO beklentilerin üzerinde zarar açıklayarak dikkatleri üzerine çekerken mevsimsellik etkisiyle beraber THYAO, PGSUS ve TAVHL’nin de birinci çeyreği zayıf geçirdiği görüldü.
Maliyetler, tüketici güveni, faizler, enflasyon muhasebesi uygulaması gibi olumsuzluklara rağmen, dönemsel olarak pozitif ayrışan şirketlerin de olduğu aktarıldı.

kolayca yatırım yapın
Piyasa medyan beklentisinin üzerinde kâr açıklayarak öne çıkan şirketler FROTO, TTKOM, TURSG, EKGYO, ULKER, ANSGR, AEFES, MGROS olurken zarar açıklaması beklenirken güçlü şekilde kar açıklayan SISE oldukça dikkat çekti.
Aracı kurum ileriye yönelik olarak beklentisini şöyle paylaştı:
“Operasyonel verimliliği yüksek, maliyetlerini iyi yöneten ve borçluluğu düşük şirketlerin yine görece güçlü kalması beklenirken, kur riski yüksek ve iç pazara bağımlı şirketlerin zorluk yaşaması muhtemel. Enflasyon muhasebesi uygulaması ve yüksek baz etkisi, finansallar üzerindeki etkisini sürdürebilir. Dolayısıyla, 2025’in kalanında da şirketlerin bilanço kalitesindeki ayrışmaların ön planda olduğu, seçici olmanın kazandıracağı bir dönem yaşanması beklenmektedir.”