Yatırımcılara 2022’de istediğini vermeyi başaran borsa, yeni yılın ilk haftasında bir önceki yılda verdiklerini geri istermişçesine düştü. Yurt içi siyasi gelişmeler, konut kampanyaları, emekli ve memur maaşlarına yapılan zamlar piyasaları etkileyen başlıklardan oldu. BIST 100’de günlük kayıp 7,3’e ulaştı. Gün içinde art arda devre kesici uygulandı.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yer aldığı soruşturmalar, dava süreçleri, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile İmamoğlu arasındaki gerginlikler piyasalarda soğuk rüzgarların esmesine ortam hazırladı.
Borsadaki Düşüşün Kaynağı Ne?
Kaynak: Paratic Piyasalar
BIST 100 endeksi günü yüzde 7,3 gibi oldukça yüksek bir kayıpla tamamladı. 5116 puana kadar gerileyen endeks, 407 puan azaldı.
Geçen yılı 5509 puandan tamamlayan ve defalarca yeni zirveleri test eden borsa, yeni yılın henüz 5’inci gününde korkuları artırdı.
Borsaya hakim olan yatırımcılar endekslerde düşüşe neden olabilecek bir gelişme ya da haber akışının olmaması olarak adlandırılan kar realizasyonuna giderken uzmanlar yeni bir tehlikeye işaret ediyor.
Uzmanlar, az deneyimli olan yatırımcıların henüz yeni başlamasına rağmen düşüşlerden dolayı panik yapıp ellerindeki hisseleri satabileceğini söylüyor. Bu durum satış baskınının önümüzdeki süreçte de devam edebileceğinin sinyalini veriyor.
Geçen yıl kazanç oranlarından etkilenip borsaya akın eden yatırımcılarda panik seviyesi oldukça üst seviyelere çıktı. Yurt içi gelişmelerin ve borsadaki yeni yatırımcıların fiyatlamaya etkisi yüksek oldu.
Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP) üzerinden yapılan açıklamada saat 17:09 itibarıyla endekse bağlı devre kesicinin tetiklendiği ve işlemlerin geçici olarak durdurulduğu aktarıldı. Söz konusu işlem, oldukça yüksek seviyelere çıkan günlük kayıpların artmaması ve yatırımcıların daha fazla zarar etmesinin önüne geçmek için uygulandı.
Analistler, piyasalarda risk algısının güçlü kalmayı sürdürdüğünü vurguluyor.
Endeksler Tepetaklak Oldu
Kaynak: Paratic Piyasalar
Sektör endeksleri kırmızıya boyanırken en çok gerileyen yüzde 9,5 ile inşaat oldu. Bankacılık endeksi yüzde 9,2, holding endeksi yüzde 7,3 değer kaybı yaşadı. Gün içindeki gelişmelere direnç göstererek yeşil yanan tek bir endeks olmadı.
Ocak – Şubat aylarında endekslerin negatif seyredebileceği ihtimallerin arasında yer alırken arka arkaya gelen halka arz haberleri de yatırımcıların portföyündeki şirketlerden çıkıp yeni şirketlere yönelmesine neden oldu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gün içinde yaptığı açıklamalarda 2023 seçimlerinin mevsim şartlarını göz önüne alarak tarihin öne çekilebileceğini paylaştı. Hali hazırda piyasaları etkileyen birçok gelişme mevcutken Erdoğan’ın ifadeleri yatırımcılar için erken seçim endişesini beraberinde getirdi.
Siyasi gerilimi ve belirsizliği sevmeyen borsa için başka bir risk de İmamoğlu’nun dahil olduğu dava süreçleri ve bu aşamalarda gerçekleşecek krizler olarak karşımıza çıkıyor.
En Çok Artan ve Düşen Hisseler
Kaynak: Paratic Piyasalar
Günlük yüzde 10 artışla borsadaki sert düşüşlerden etkilenmeyen ilk üç hisse SDT Uzay ve Savunma Teknolojileri (SDTTR), Bosch Fren (BFREN) ve Oncosem Onkolojik Sistemler (ONCSM) oldu. Söz konusu hisseler günü yüzde 10 kazançla kapatmayı başardı.
Günlük bazda olumlu performans sergileyen hisselere bakıldığında SDTTR ve ONCSM’nin halka arzı yeni gerçekleşmiş şirketler olduğu görülüyor.
Son aylarda halka arz edilen şirketlerin sayısının artması, yatırımcıların bu şirketlere daha çok ilgi göstermesine neden oldu. Analistler, borsadaki düşüşe neden olan faktörler arasında bu maddeyi de vurguluyor.