Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Borsada Yukarı Yönlü Hareketlilik Sürüyor! Günlük Artış Yüzde 1,6

Haber akışının borsa için pozitif yorumlanabileceğini aktaran uzmanlar, son günlerde alınan kararları değerlendiriyor. İşte detaylar;
Borsada Yukarı Yönlü Hareketlilik Sürüyor! Günlük Artış Yüzde 1,6
HABER GİRİŞ

Borsa İstanbul’da piyasanın 2023 yılı için odaklandığı ana konu seçim olarak karşımıza çıkıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün yaptığı açıklamada seçimin 14 Mayıs’ta olacağını ifade etti. Uzmanlar, piyasaların uzun süredir beklediği kararın açıklandığını, gözlerin Yüksek Seçim Kurulu’na döndüğünü belirtiyor.

Erdoğan oldukça net konuşsa da bazı analistler seçimle ilgili sürecin değişebileceğini söylüyor. Deprem felaketinin yaşanmasının ardından tüm bürokrasi ve siyasi aktörler bölgeye odaklandı. Bu kapsamda seçim tarihiyle ilgili belirsizlikten bahsedilebileceği vurgulanıyor. Seçimin 14 Mayıs’ta yapılsa bile 11 ildeki oy kullanma sisteminin nasıl olacağı merak ediliyor.

Hükümetin emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) konusunu çözüme kavuşturması, asgari ücret zammı ve diğer ekonomi politikalarındaki kararların sıklığı seçime yaklaşıldığının sinyalini veriyor.

Borsa İstanbul’a yönelik alınan kararlar ve işleyişe etki edebilecek önlemlerin endekslerdeki düşüşlere engel olmak için alındığı, endeksin 5000 puan altına inmemesi için tedbirlerin devam edebileceği aktarılıyor.

Borsada dalgalanmaların olduğunu, satışların hala ciddi bir yoğunlukta geldiğini aktaran uzmanlar, Türkiye Varlık Fonu’nun alım yapacağına yönelik henüz resmi bir açıklama yapılmadığına dikkat çekiyor. Resmi kurumlardan konuyla ilgili bir yalanlama ya da 1 milyar doların altında olan bir tutarın açıklanması durumunda borsa için büyük bir risk oluşabileceği dile getiriliyor.

GCM Yatırım Banner

Dün Boru Hatları ile Petrol Taşıma (BOTAŞ) tarafından sanayi gazına yönelik yüzde 20,95- 26,12 oranındaki indirimin de şirketler açısından oldukça pozitif olduğu bildiriliyor.

Uzmanlar, tedbirlerin, kararların veya teşviklerin çok ciddi anlamda pozitif etkiye sahip olma potansiyeli taşıdığını aktarıyor. Ancak borsada yatırımcılarda oluşan güvensizlik ve panik havası endekslerde sert yükselişlerin oluşmasına engel oluyor.

Endekslerdeki hareketliliğin tamamen günlük haber akışına odaklandığını kaydeden analistler, endekslerin çok güçlü veya çok güçlü olmadığını, iki nokta arasında tutunmaya çalıştığını belirtiyor.

5350 seviyesinin üstüne çıkılmasının bir yükseliş trendini tetikleyebileceği, 4950 puanın altına düşülmesinin ise borsa için sert düşüşleri işaret edeceği aktarılıyor.

Gelen bilançoların büyük bölümünün beklentileri karşıladığını, temettü kararlarının da yükselişi destekleyeceği vurgulanıyor.

Borsada Yukarı Yönlü Hareketlilik Sürüyor! Günlük Artış Yüzde 1,6Kaynak: Paratic Piyasalar

Dün kapanışını 5237’den yapan BIST 100 endeksi, güne alıcılı başladı. Genel anlamda alımların ağır bastığı endekste yukarı yönlü hareketlilik gün sonunda yüzde 1,6 artış ile 5322 puanı gösterdi.

Endeks önceki kapanışa göre 85 puan artarken toplam işlem hacmi 85 milyar TL seviyesinde oldu.

BIST 100’de 5340 direnç, 5200 puan ise destek seviyesi olarak takip ediliyor.

Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 7,4 ile finansal kiralama olurken en çok kaybettiren yüzde 3 ile madencilik oldu. Bankacılık endeksi yüzde 1, holding endeksi ise yüzde 2,7 değer kazandı.

Yarın yurt içinde Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu toplantı özeti, haftalık para ve banka istatistikleri takip edilecek.

Yurt dışında ise Avrupa Bölge’sinde enflasyon, işsizlik rakamları ve Amerika Birleşik Devletleri haftalık işsizlik başvuruları izlenecek.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/2Ç Kar/Zarar 35.99%/64.01%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.