Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) bu haftaki bülteninde, son dönemde sıkça konuşulan enflasyon muhasebesi uygulaması ilişkin açıklamalar yer aldı. Açıklamaya göre 31.12.2023 tarihi itibarıyla sona eren dönem finansal tablolarından başlamak üzere enflasyon muhasebesi uygulamaya konacak.
Uygulamanın gelecek üç yıl boyunca aktif olarak kullanılması bekleniyor. Yeni yöntem ile şirketlerin mali tablolarındaki bozulmaların düzeltilmesi amaçlanıyor. Duyuru sonrası hangi şirketlerin enflasyon muhasebesi uygulamasından nasıl etkileneceği merak konusu oldu.
Bilançolarında enflasyon muhasebesi uygulayacak “Duran Varlıklarının Özsermayesine Oranı” en yüksek Borsa İstanbul şirketlerinin bu süreçten pozitif yönde etkileneceği tahmin ediliyor. Bu oranın en yüksek olduğu şirketlerin başında yüzde 834 ile Başkent Doğalgaz geliyor.
Enerji şirketini yüzde 743 oran ile Mia Teknoloji ve yüzde 406 ile Gen İlaç takip ediyor. Logo Yazılım ve Global Yatırım Holding sırasıyla yüzde 317 ve yüzde 229 ile pozitif yönde etkilenecek şirketler arasında yerini alıyor.
İlk 10’daki diğer şirketler ise şu şekilde:
- Anadolu Efes yüzde 220
- AG Anadolu Grubu yüzde 188
- Karel Elektronik yüzde 180
- Otokar yüzde 175
- Coca Cola yüzde 163
Düzenlemeye sonrası stoklarını uzun süre elinde tutan şirketlerin enflasyon muhasebesinden olumsuz etkilenmesi bekleniyor. Bu şirketlerin başında ise 441 gün ile Başkent Doğalgaz geliyor. Stok devir hızı 390 gün Galata Wind Enerji ikinci sırada yer alırken, onu 278 gün ile Reysaş Taşımacılık ve 212 gün ile Aydem Yenilenebilir Enerji takip ediyor.
Stoklarını uzun süre elini tutan ve enflasyon muhasebesinden olumsuz etkilenebilecek diğer şirketler şu şekilde:
- Ahlatçı Doğalgaz (Stok Devir Hızı) 189,86 gün
- Enerya Enerji (Stok Devir Hızı) 189,85 gün
- Borlease Otomotiv (Stok Devir Hızı) 123 gün
- Margun Enerji (Stok Devir Hızı) 120 gün
- Turcell (Stok Devir Hızı) 111 gün
- Naturelgaz (Stok Devir Hızı) 10 gün