Borsa İstanbul, küresel piyasaların ABD ekonomisine yönelik ciddi endişelerine ayak uydurarak son dönemdeki en sert düşüşlerinden birini gösterdi. ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz indirimi konusunda geç kaldığının düşünülmesinin ve dünyanın en büyük ekonomisinin resesyona doğru ilerlediği endişesinin, dünya borsalarına etkisi çok sert oldu.
ABD’de ekonomik aktiviteye yönelik kaygılar ve tarım dışı istihdam artışının beklentilerden düşük olmasına Orta Doğu’da yaşanan çatışmaların ve Hamas lideri Haniye’nin ölümü eklendiğinde, piyasalardaki benzeri nadir görülen satışlar kaçınılmaz oldu.
Kaynak: Paratic Piyasalar
BIST 100 endeksinde sert düşüşlerden dolayı devre kesicilerin uygulandığı 5 Ağustos’ta son dönemin en büyük düşüşlerinden biri görüldü. 2 Ağustos’ta günü 10 bin 473 puandan tamamlayan endeks, bugün kapanışını yüzde 5,5 düşüşle 9893 puandan gerçekleştirdi. Haftalık ve aylık yüzde 9 gerileyen endekste yıllık artış yüzde 34’e kadar indi. Endeks 18 Temmuz’da 12 bin 252 puan ile tüm zamanların en yüksek seviyesini görmüştü.
İşlem hacminin 102,4 milyar lira olarak gerçekleştiği işlem gününde tüm sektör endeksleri gerilerken en çok düşenler yüzde 8,7 ile finansal kiralama, faktoring ve yüzde 8,5 ile madencilik oldu. BIST 100 endeksinde dahil hisselerin tümü negatifi gösterdi.
Gözde Hisselerde Son Durum
Yatırımcıların yakından takip ettiği ve işlem hacmi yüksek olan hisseler de negatif tablodan etkilendi. Ereğli Demir ve Çelik (EREGL) yüzde 9 düşüşle 50,1 TL’ye, Türk Hava Yolları (THYAO) yüzde 5 düşüşle 276,7 TL’ye, Tüpraş (TUPRS) yüzde 3 düşüşle 154,3 TL’ye, İş Bankası (ISCTR) yüzde 5,6 düşüşle 14 TL’ye, Bim Birleşik Mağazalar (BIMAS) yüzde 5,2 düşüşle 557,5 TL’ye, Akbank
Küresel piyasalarda satış rüzgarından en çok etkilenen ülkelerden biri de Japonya oldu. Nikkei 225 endeksi yüzde 12,4, Topix endeksi ise yüzde 12,2 değer kaybetti.