Borsa İstanbul BIST 100 endeksi, 2024’ün ilk iki ayında gerçekleştirdiği yukarı yönlü hareketliliklerin devamını sağlayamadı. 26 Şubat’ta 9450 puana kadar çıkan ancak bu noktada tutunamayan endeks, devam eden süreçte 9000 puan altına sarktı.
Endeks 14 Mart’ta kapanışını yüzde 0,3 düşüşle 8883 puandan gerçekleştirdi. Endeks önceki kapanışa göre 26 puan azalırken işlem hacminin de azaldığı görüldü. İşlem hacmi 79,3 milyar lira seviyesinde gerçekleşti.
Kaynak: Paratic Piyasalar
Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 1,8 artan elektrik, en çok gerileyen ise yüzde 2 düşen bankacılık oldu.
Milyonlarca yatırımcı, seçim öncesiz belirsizliğin öne çıktığı süreçte Borsa İstanbul’un gelecek dönemde nasıl hareket edeceğini merak ediyor.
Tacirler Yatırım Menkul Değerler Yönetim Kurulu Danışmanı Mehmet Aşçıoğlu, A Para’da yaptığı değerlendirmede Fitch Ratings’in Türkiye için yaptığı puan artırımının çok önemli olduğunu vurguladı.
Fitch Ratings 9 Mart tarihinde Türkiye’nin kredi notunu “B”den “B+”ya, kredi not görünümünü ise “durağan”dan “pozitif”e yükseltmişti. Aşçıoğlu, bu gelişmenin diğer kurumların da not artırım konusundaki görüşlerini pekiştireceğini söyleyen Aşçıoğlu, Fitch’in hamlesinin onların icraata geçmeleri için sebebiyet verebileceğini ifade etti.
Borsanın mevcut durumda sınırlı para girişiyle hareket ettiğini söyleyen uzman, ekonomi yönetiminin sıkılaşma adımlarının borsayı da etkilediğini dile getirdi.
Fitch’in kararının ardından net bir yabancı girişi göremediklerini belirten Aşçıoğlu, yabancıların tek ilgilendiği faktörün not artırımı olmadığını belirtti. Yabancıların kurdaki istikrara da odaklandıklarını, bu noktada Türkiye’nin biraz daha zamana ihtiyacı olduğunu paylaştı.
Ekonomi yönetiminin para politikasında başarılı olması durumunda endekste yeni zirve seviyelerin görülebileceğini sözlerin ekledi.