Borsa İstanbul büyük bir dikkatle Cumhurbaşkanlığı seçimleri için 2. turu beklerken son iki gündür pozitif hareketler dikkat çekiyor. Seçimden net bir galip çıkmaması üzerine BIST 100 endeksi ilk işlem gününde yüzde 6 değer kaybetmişti. 16 Mayıs ve 17 Mayıs tarihlerinde ise alıcılı işlemler daha ağır bastı.
Seçimden önce Perşembe günü haber akışından etkilenerek sert bir yükseliş kaydeden bankacılık endeksi seçimin 2. tura kalmasıyla ayakta kalmayı başaramadı. 2 günlük süreç içerisinde sektör endekslerinin büyük bir bölümü yükselirken bankacılık endeksi negatif ayrışıyor.
Kaynak: Paratic Piyasalar
Seçimden sonraki haftanın ilk iş gününe 4489 puandan başlayan BIST 100 endeksi, Pazartesi günü yüzde 6 değer kaybetmişti. Piyasalarda düşüşün hafta boyunca devam edeceği endişesi yer alsa da korkulan olmadı. 16 Mayıs’ta yüzde 2 artan endeks, bugün kapanışını yüzde 1,5 yükselerek 4661 puandan yaptı.
Endeks önceki kapanışa göre 71 puan artarken toplam işlem hacmi 63,1 milyar TL düzeyinde gerçekleşti.
BIST 100’de 4700 ve 4750 seviyeleri direnç, 4500 puan ise destek olarak takip ediliyor.
Kaynak: Paratic Piyasalar
Sektör endeksleri arasında bankacılık endeksindeki düşüş dikkat çekmeye devam ediyor. Bankacılık endeksi yüzde 1,09 değer kaybetti. Holding endeksi ise yüzde 1,7 artış gösterdi. En çok kazandıran yüzde 4,7 ile elektrik, en çok gerileyen yüzde 1,3 ile spor oldu.
Endekslerin 3’ü gerilerken diğer kalanlar yeşili göstermeyi başardı. Düşüş kaydedenler ticaret, spor ve bankacılık oldu.
Analistler küresel pay piyasalarında ABD’deki borç limiti krizinin gündem olmasıyla karışık bir seyir olduğunu paylaştı.
Uzmandan Borsa Değerlendirmesi
Ekonomi Ekranı Youtube kanalında konuşan Tacirler Yatırım Menkul Değerler Yönetim Kurulu Danışmanı Mehmet Aşçıoğlu, borsanın içinde bulunduğu kritik süreci değerlendirdi. Seçimden önce piyasalardaki en büyük korkunun Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalması olduğunu anımsattı.
Korkulan senaryonun gerçekleştiğini belirten Aşçıoğlu, 2. seçimden sonra ekonomi bakanı ve maliye bakanının kim olacağının piyasalar tarafından yakından takip edileceğini aktardı.
2024’te yapılacak yerel seçimlerin de bugünkü siyasi ortamda olduğu gibi volatiliteyi yüksek tutacağını ifade etti. Tüm bunların piyasalardaki dalgalanmaları tetikleyeceğini, iniş ve çıkışlardan kaçılamayacağını paylaştı.
2022 Yılındaki Ralli Tekrar Görülür mü?
2. seçimden sonra açıklanacak ekonomi politikalarını beğenmeyecek olanların borsada satış yapacağını bildirdi. Ancak eninde sonunda borsada trende geri dönüleceğini belirtti. Ancak herkesin 2022’deki gibi bir hareket beklediğini, bunun 7 ila 10 yılda bir gerçekleşebilecek bir ralli olduğunu söyledi. BIST 100 endeksinin 1700’den 5700’e kadar çıktığını hatırlattı.
2023 yılında böyle bir rallinin mümkün olmadığını, ancak gelecek yıllar içinde görülebileceğini paylaştı. Mevcut yılda endeksin tekrardan 5700’e doğru yükselebileceğini, örnek olarak geçen Perşembe günü holding ve bankacılık endeksindeki sert artışların endeksi yukarı taşıdığını verdi. Tekrar talebin canlandığı bir ortamda çok çabuk 5700’e doğru hareket görülebileceğini vurguladı.
İyi performans sergileyen şirketlerin volatilite sürecinin ardından galip gelen şirketler olacağının altını çizen Uzman, üç aylık bilançoların seçimlere kurban gittiğini söyledi. Çoğu bilançonun 2022 rakamlarına göre kötü geldiğini kaydetti.
Aşçıoğlu, borsada gergin siyasi sürecin etkisiyle volatilitenin kaçınılmaz olduğunu, belirsizlik ortadan kalktıktan sonra bir yükseliş olacağını belirtiyor. Ancak bu hareketin geçen yıla benzer bir şekilde olmayacağını bildiriyor.