Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Borsada Haberler Kötü! Pandemiden Sonraki En Kötü İlk Çeyrek!

Borsa İstanbul’da ilk 3 ayı kapsayan çeyreklik dönem sona ererken yüzler gülmedi. Uzmanlar ne diyor? İşte detaylar;
Borsada Haberler Kötü! Pandemiden Sonraki En Kötü İlk Çeyrek!
HABER GİRİŞ

Yatırımcılar için son yılların en belirsiz ve riskli yıllarından biri olarak görülen 2023’ün  ilk çeyreği sona erdi. Veriler, tahminler, analizler ve değerlendirmeler borsanın geçen yılki performansının yakınından bile geçemediğini kanıtlıyor. 2023 yılının durgun olacağı tahmin edilse de yaşanan deprem felaketleri, siyasi krizler ve küresel gelişmelerle kayıpların boyutu tahminlerin üstüne çıktı.

Analistler, Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) yaşanan bankacılık krizinin etkilerinin azaldığını, piyasalarda risk iştahının arttığını aktarıyor.

Geçen yılın büyük bir bölümünde küresel pay piyasalarından pozitif ayrışarak rekor kazanç oranları sağlayan Borsa İstanbul, 2023’ün ilk çeyreğinde negatif ayrıştı. Mart ayının son gününe gelindi ve ilk 3 aylık dönemde yatırımcıların yüzü gülmedi.

ABD’de Endişeler Devam Ediyor mu?

Ekonomi Ekranı’nda Sami Altınkaya’ya konuk olan Yavuz Hacıoğlu, borsayla ilgili değerlendirmelerini paylaştı. Konuşmasına banka krizleriyle ilgili yorumlarını ifade ederek başlayan Hacıoğlu, küçük ve orta ölçekli bankalardan büyük bankalara kaçışın 98 milyar dolar seviyesinde olduğunu belirtti.

Uzman, ABD’de toplam bankacılık mevduat büyüklüğünün 18 trilyon dolar seviyesinde olduğunu, dolayısıyla 98 milyar doların oldukça küçük bir rakam olduğunu dile getirdi. Şu an için bankacılık sektörüne yönelik kaygıların büyük oranda azaldığını paylaştı.

GCM Yatırım Banner

Borsadaki Endeks Seviyeleri Normal mi?

Hacıoğlu, borsada zaten bir düşüş eğilimi olduğunu, seviyeler konusunda bir enteresanlık olmadığını belirtti.

Endekste küçük sapmalar haricinde teknik analizin çalışmasından dolayı memnun olduğunu sözlerin ekledi. Bu durumun oyuna devam etmeyi sağladığını aktardı.

“Hacimsizlik Var”

Borsada bir hacimsizlik olduğunu söyleyen Yavuz Hacıoğlu, depremin ardından oluşturulan fonlarla borsayı 5000 puan üstünde tutmak için gayret edildiğini dile getirdi. Bunun yatırımcıların zarar görmemesi ve korkmaması için yapıldığının altını çizdi.

Bunun doğru bir adım olduğunu, fakat küçük portföylerin bu durumdan çok fazla istifade edemediğini bildirdi. Bu süreçte büyük portföylerin daha kazançlı çıktığını paylaştı.

Depremden sonra endeksin 5000 puan seviyelerinde tutulmaya çalışıldığı süreçte, 1,5 – 2 milyar dolarlık hızlı hareket eden portföyün, seçim belirsizliğini satın almak istemeyerek borsadan çıktığını söyledi. Bunun borsadaki hacim miktarından anlaşıldığını vurguladı.

Siyasi Gerilimler Etki Etti mi?

Hacıoğlu, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce ve Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun görüşmesini hatırlattı. İnce’nin adaylıktan çekilmemesini işaret eden açıklamalarından sonra borsada satışların görüldüğünü belirtti.

Uzman, seçime kadar borsanın bu şekilde gideceğini söyledi. Aksinin olabilmesi için ekstra bir yakıt gerektiğini, bunun şu an borsada mevcut olmadığını ifade etti.

Hacıoğlu’ndan Ereğli Yorumu!

Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları (EREGL) ile ilgili düşüncelerini aktaran Hacıoğlu, temettü vermemesinin çok normal karşılanması gerektiğini paylaştı.

Şirketin önünde çok ciddi yatırımlar olduğunu, yatırımlarıyla birlikte çok daha sınıf atlamış bir şirket haline geleceğini belirtti.

Ereğli’nin dünyadaki rakiplerine faaliyet avantajı noktasında fark atacağını, yaptığı büyük yatırımlar doğrultusunda büyük harcamaların yapılması gerektiğini vurguladı.

BIST 100 Endeksi

Borsada Haberler Kötü! Pandemiden Sonraki En Kötü İlk Çeyrek!Kaynak: Paratic Piyasalar

Mart Ayına 5258 puandan başlayan BIST 100 endeksi, ay içinde genel itibarıyla 5000 puan ve çevresinde seyretse de Mart’ın son gününde 4812’ye kadar düştü. Uzmanlar 5000 seviyesinin önemli olduğunu vurgulayarak sıklıkla altını çiziyordu.

Pazartesi gününden beri neredeyse her gün değer kaybeden endeks 31 Mart gününü yüzde 1,7 azalarak 4812 puandan tamamladı. BIST 100’de aylık kayıp yüzde 4,8 seviyesine ulaştı.

Endeks önceki kapanışa göre 83,14 puan azalırken toplam işlem hacmi 48,5 milyar TL seviyesinde oldu.

BIST 100’de 5000 ve 5100 puan direnç, 4750 puan ise destek olarak takip ediliyor.

Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 1,6 ile madencilik olurken en çok kaybettiren yüzde 3,4 ile elektrik oldu. Bankacılık endeksi yüzde 1,17, holding endeksi yüzde 1,80 azaldı.

Analistler, küresel pay piyasalarında endişelerin azaldığına dikkat çekerek risk iştahının yüksek olduğunu, böylece pozitif bir hava olduğunu belirtiyor. Borsa İstanbul’un negatif ayrıştığı kaydediliyor.

BIST 100 endeksine dahil hisselerin 17’si prim yaparken 82’si geriledi. En çok işlem görenler Koza Altın İşletmeleri (KOZAL), İş Bankası (ISCTR), Tüpraş (TUPRS), Ereğli Demir Çelik (EREGL) ve Türk Hava Yolları (THYAO) oldu.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2023/4Ç Kar/Zarar %36.13/63.87%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.