Borsa İstanbul, 23 Ocak ile başlayan haftanın ilk gününde yüzde 1,5 değer kaybı yaşayarak 5404 puana kadar düşmüştü. 3 Ocak’tan itibaren yaşanan sert düşüşlerin ardından geçtiğimiz hafta endekslerde yukarı yönlü hareketler görülse de son 2 günde satışlar devam etti. Borsadaki volatilite gerginliği artırmaya devam ediyor.
Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) tarafından paylaşılan bilgilere göre 2022’nin son aylarında rekor seviyelere ulaşan yatırımcı sayısında 2023’ün ilk ayında düşüşler görüldü. Bu durum, özellikle borsaya yeni katılan ve arayış içinde olan yeni yatırımcıların sert düşüşlerin ardından güvensiz hissetmesinden dolayı borsadan ayrıldığını gösteriyor.
Bazı uzmanlar, sert düşüşlerin arkasında aydınlanmayı bekleyen soru işaretlerinin olduğunu söylese de endekslerde teknik bir düzeltmenin yapıldığını savunan uzmanlar da bulunuyor. 3 Ocak tarihinde başlayan sert düşüşlerden dolayı 80 binin üstünde yatırımcının ayrıldığına dikkat çeken analistler, bunların son dönemde gelen yeni yatırımcılar olduğunu ifade ediyor. Panik yaparak borsada umduklarını bulamayan kişilerin ayrılış hareketinin yakında son bulacağını, satış baskınının da büyük oranda düşeceği göz önünde bulunduruluyor.
Borsaya para girişi olması gerektiğini kaydeden uzmanlar, bunun yabancı yatırımcılarla sağlanabileceğini paylaşarak böylece pozitif yönde hareketliliğin gerçekleşebileceğini bildiriyor.
Kaynak: Paratic Piyasalar
Dün kapanışta yüzde 1,5 düşen BIST 100 endeksi, bugün günlük bazda yüzde 0,7 kayıp yaşadı. Güne 5396 puandan başlayan endeks, kapanışını 5366 puandan yaptı.
Bir önceki kapanışa göre yüzde 37,91 puan düşen endekste toplam işlem hacmi 108,3 milyar lira düzeyinde oldu.
Analistler, BIST 100’de 5350 ve 5300 seviyelerinin destek, 5500 puanın ise direnç konumunda olduğunu kaydediyor.
Sektör endekslerine bakıldığında en çok kazandıran yüzde 2,3 ile iletişim olurken en çok düşen 3,3 ile finansal kiralama, faktöring oldu. Bankacılık endeksi yüzde 1,6, holding endeksi ise yüzde 1,4 oranında azaldı.
Küresel pay piyasalarında şirket karlılıklarına yönelik iyimse havanın bugün açıklanan Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verileri ile yine karışık bir seyre döndüğünü bildiriyor.
Borsa için Pozitif Beklentiler
Uzmanlar, bilanço döneminin geldiğini, bu kapsamda açıklanacak finansal sonuçların borsayı hareketlendireceğini ve canlı tutacağını vurguluyor.
Bilanço döneminde bazı şirketlerden yüksek kar oranları beklenirken bu sonuçların yatırımcıların tercihlerini de şekillendireceği belirtiliyor.
EYT sürecinde piyasaya para girişi olacağı, bu durumun borsaya yönelimleri artırabileceği de beklentilerin arasında yer alıyor.
Kur Korumalı Mevduat’ta (KKM) getirinin azaldığına dikkat çeken uzmanlar, borsaya girişlerin yükselebileceğini ve alım senaryosuna katkı yapabileceğini ifade ediyor.
Düşüş Senaryolarında Yatırımcılar Ne Yapmalı?
Analistlerin ve tanınan isimlerin büyük bir çoğunluğu 2022’de beklentilerin çok üstünde kazanç sağlanan borsanın çok fazla şiştiğini, bu süreçteki aşağı yönlü hareketliliğin normal karşılanması gerektiğini savunuyor.
Uzmanlar, seçim sürecinin borsanın psikolojisini etkileyecek en önemli aktörlerden biri olduğunu vurgularken bu süreçte yatırımcılara sakin kalmaları için tavsiye veriyor.
Ancak 2022’de birçok şirkette görülen rekor kazanç oranlarının 2023’te görülemeyeceğini, kısa vadeli yatırımların oldukça riskli olduğunu, bu sebeple yatırımlarını orta vadeye çekebileceklerini söylüyor.
Bu kapsamda, hem seçim süreci hem de siyasi gerilimlerin olacağı bu dönemde yatırımcıların daha seçici olması gerektiği aktarılıyor.
Yatırımcıların, hedeflerini ve beklentilerini orta veya uzun vadeye yaymasını öneren uzmanlar, yatırımcıların daha güvenilir şirketlerde kalmasını belirtiyor ve sert düşüşlerin her zaman alım için büyük fırsatlar doğurduğunu kaydediyor.
Analistler, MKK’nın açıkladığı bilgilerde yer alan son haftalarda borsadan çıkan kişi sayısına dikkat çekerek bu akım sonlandığında satış baskısı sona ereceğinden dolayı borsada ciddi oranda olumlu rakamların görüleceğini vurguluyor.