Borsa İstanbul BIST 100 endeksi, 2024 yılına dalgalı hareketlerle başladı. Yılın ilk işlem gününde pozitif kapanış yapan endeks, devam eden günlerde negatifi gösterdi ve bugün tekrar yukarı yönlü gitti. Uzmanların büyük bir çoğunluğu ana trendin yukarı yönlü olduğunu, fakat seçim belirsizliğinin öne çıktığı sürece dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor.
4 Ocak tarihine 7421 puandan başlayan BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,8 artışla 7547 puandan tamamladı.
Kaynak: Paratic Piyasalar
Son hareketlerle birlikte endeks haftalık yüzde 4 pozitifi gösterse de aylık yüzde 6 oranındaki değer kaybından kurtulamadı. Endeks 2 Ekim’de 8562 ile tüm zamanların en yüksek seviyesini görmüştü.
4 Ocak’ta toplam işlem hacmi 73,6 milyar lira seviyesinde olurken en çok kazandıran endeks yüzde 3,2 ile finansal kiralama, faktöring olurken en çok düşen yüzde 0,6 ile inşaat oldu. Bankacılık yüzde 2,6, holding endeksi ise yüzde 1,8 yükseldi.
Dünya yazarlarından Ufuk Korcan, Borsa İstanbul’a yönelik değerlendirmelerini paylaştı. Korcan, “Borsada vur-kaç peşinde koşanlar kaçtı” ifadelerini kullandı ve Borsa İstanbul’da son 2 ayda hesap kapatıp ayrılanların yüzde 75’inin ve son 2 yılda hesap sayısının artmasında önce olanların 20-40 yaş grubundan olduğunu paylaştı.
Yatırımcılar Nereye Gidiyor?
Korcan, halka arzlarda “tavan-tavan” geleneğinin bozulması ve kripto piyasasında Bitcoin ile başlayan hareketin altcoinlere yansımasının borsadaki ana çıkışın ana nedeni olduğunu belirtti.
2023’te 8 milyonu aşarak rekor kıran hisse senedi yatırımcısının şimdi de son 2 ayda yaşanan düşüşle gündemde olduğunu aktardı. Son verilere göre yatırımcı sayısının 7 milyon 604 bine gerilediğini, yani son iki ayda 910 bin 852 kişinin borsadaki hesaplarını kapatıp gittiğini dile getirdi.
Borsaya yeni gelen yatırımcı kitlesinin büyük bölümünün kriptoya ilgi duyduğuna dikkat çeken Korcan, sadece halka arzlara ilgi gösteren bu kitlenin boğa piyasasında kripto ön satışlarındaki taktikleri kullandığını kaydetti. Ön satışlarda sınırlı sayıda satılan token ya da coinlerden almak isteyenlerin yakın çevresi adına hesap açtığını ve ön satışlara girdiğini hatırlattı.
Aynı durumun borsadaki halka arzlarda da görüldüğünü, eşit dağıtım uygulaması nedeniyle 300-500 TL’lik paylardan daha fazla alabilmek için yatırımcıların yakın çevresi adına hesap açtığını ve yatırımcı sayısını yükselttiğini belirtti.
Portföyler Ne Kadar Büyüklükte?
Korcan, borsaya gelen yatırımcılarının yüzde 60’ının 20-40 yaş grubundan olduğunu, son iki ayda hesaplarını kapatan 911 bin hesabın yüzde 75’inin yine bu yaş grubundan olduğunu aktardı. Bu grubun sahip olduğu portföy büyüklüğünün ortalama 18 bin TL olduğunu ifade etti.
Dolayısıyla bu büyüklükte tasarrufu olan bu yaş grubundaki bir kişinin mevduata gitmesinin pek ihtimal dahilinde olmadığını paylaştı. Söz konusu yaş grubundaki kişilerin genelde kısa vadeli fırsatları değerlendirip yüksek getiriyi hedeflediğini bildirdi.