Borsa İstanbul’da 8 günün ardından yüzde 0,8’lik artış görüldü. Ancak bu veri haftalardır gerçekleşen kayıpların ardından çok da etkili olmadı. Endekslerdeki yatay hareketliliğin arkasında çok net gerekçeler göremediklerini söyleyen uzmanlar, bu düşüşlerin temel göstergelerle açıklanamayacağını aktarıyor. Ancak mevduat getirilerinin artması gibi nedenler ana gerekçelerden sadece biri.
Dün devre kesicinin çalışması ve kapanışta yüzde 5,2 gibi son dönemler için rekor sayılabilecek kayıp, geçen yılın şampiyonu olan borsa için soru işaretlerini artırdı. 2022’de yüzde 196 kazandıran borsada haftalık ve aylık rakamlar kırmızıyı gösteriyor.
Bugün gelen pozitif verilerin yeterli olmadığını belirten analistler, kayıpların silinmesi için BIST 100’deki artışın devam etmesi gerektiğini söylüyor.
“Borsa İstanbul Dünyadan Negatif Ayrışıyor”
Bugün yeşili gösterse de geçen 8 gün boyunca satışların görüldüğü Borsa İstanbul, geçen yılın aksine 2023’te dünyadan negatif ayrıştı. Bankalarla başlayan satışların ciddi boyutlara gelmesi ve genele yayılmasıyla endeks Ocak ortasında gerilediği dip seviyenin de altına düştü.
Hem uzmanlar hem de yatırım şirketleri Borsa İstanbul’daki kötü tablonun net bir gerekçesini bulmakta zorlandıklarını aktarıyor. Sert kayıplara neden olabilecek bir haber akışı olmadığını, seçim sürecinin borsayı bu derecede etkilemesinin olağandışı olduğunu ifade ediyor.
Bankacılık sektöründeki kayıplar, bankaların açıkladığı finansal tablolarla uyumlu ilerlemiyor. Bankalarda beklentilerden daha iyi gelen bilançolar 2023 yılına yönelik performans anlamında beklentileri güçlendirse de endekslerde tam tersi gerçekleşiyor.
Uzmanlar borsadaki çöküşün arkasında temel gelişmelerin olmadığını, perde arkasındaki kayıpların ana nedenini kaldıraçlı pozisyonların yüksekliği ve yatırımcıların kaçış esnasında birbirine zarar vermesi olarak tanımlıyor.
KKM’nin Borsaya Etkisi
Kur Korumalı Mevduat’ta (KKM) faiz üst sınırının kaldırılması, seçime yönelik belirsizliğin sürmesi ve KKM’de getiri imkanının artması Borsa İstanbul’a darbe vuran ana faktörlerden biri oldu.
Bugün Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) açıkladığı bültende KKM’de toplam mevduatın 27 Ocak haftasında yüzde 1,53 yükseldiğini gösterdi. Toplam büyüklüğün 1,41 trilyon liraya ulaşması borsadaki düşüşün kaynaklarından birini gösteriyor.
Geçtiğimiz haftalarda yılbaşından beri meydana gelen sert düşüşlerden panikleyip KKM’ye geçişin olabileceğini bildirmiştik. 2022’deki kazanç oranlarını kısa süre içinde elde etmeyi bekleyen yeni yatırımcılar, yeni yılın ilk ayında umduklarını bulamadılar ve Borsa İstanbul’daki satışlarda etkili oldular.
Kar Satışları Yapan Yatırımcılar Var
Analistler, Borsa İstanbul’da 2022’de gerçekleşen rekor artışların ardından yatırımcıların borsanın yeni yılda seçim gibi nedenlerden dolayı durgunlaşacağını düşünerek kar satışına meyilli olduğunu paylaşıyor.
Son 1 yılda borsaya 1,3 milyon yeni yatırımcı gelirken toplam sayı 4 milyonu geçti. Uzmanlar kar satışı yapanların yanında panik satışı yapanların da sayısının azımsanmayacak kadar yüksek olduğunu vurguluyor.
Bunların yanında Borsa İstanbul’da işlem gören şirketlerde ortak satışları da geçen yıla göre arttı.
Yabancı yatırımcıların da satıcılı hareket etmesinin ana kaynaklarından birisi Türkiye’de seçim sürecine girilmesi ve bunun geleceğe yönelik belirsizlikleri artırması olarak karşımıza çıkıyor.
Tüm bunlara rağmen şirketlerden gelen bilanço verilerinin tatmin edici olması durumunda borsaya olan ilginin artabileceği ya da borsadaki yatırımcıların ayrılmak yerine bir süre daha sabretmesine olanak sağlayabilir.
Kılıçdaroğlu SPK’yı Tehdit Etti
Dün devre kesicinin çalışması ve günlük kaybın yüzde 5,2 seviyesine ulaşmasıyla Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Twitter hesabı üzerinden paylaşım yapmıştı.
Kaynak: Twitter
Sermaye Piyasası Kurulu’nu (SPK) tehdit eden Kılıçdaroğlu, SPK’nın gerekeni yapmadığını, küçük yatırımcının soyulmasına göz yumduğunu belirtti. Çok öfkeli olduğunu vurgulayarak “Çok öfkeliyim. Görüşeceğiz. Vallahi de görüşeceğiz.” ifadelerini kullanmıştı.
BIST 100 Endeksi
Kaynak: Paratic Piyasalar
Dün devre kesicinin çalıştığı ve kapanışta yüzde 5,2 kayıp veren Borsa İstanbul’da göstergeler nihayet pozitife döndü. Güne 4720 puandan açılış yapan endeks, 4588 puana kadar düşerek yatırımcıları korkutmuştu. Son saatlerde alıcılı seyre dönen endeks günlük yüzde 0,8 artarak günü 4752 puandan tamamladı.
Endeks, bir önceki kapanışa göre 38,85 puan artarken toplam işlem hacmi 118,3 milyar lira seviyesinde gerçekleşti.
BIST 100’de 4700 puan destek, 4900 puan ise direnç olarak işaretleniyor.
Bankacılık endeksi sert düşüşüne devam ederek bugün de yüzde 2,11 oranında düştü. En çok kazandıran yüzde 2,4 ile ulaştırma, en çok kaybettiren yüzde 6,05 ile spor oldu. Holding endeksi ise yüzde 1,9 değer kazandı.
Dün Amerika Birleşik Devletleri Merkez Bankası (FED) politika faizini 25 baz puan artırarak 16 yılın en yüksek seviyesine, 4,50 – 4,75 aralığına yükseltti.
Analistler, karar sonrası konuşan FED Başkanı Powell’ın açıklamalarının küresel pay piyasalarını desteklediğini ifade etti.
İngiltere Merkez Bankası ve Avrupa Merkez Bankası politika faizini 50 baz puan artırdı.
Uzmanlar, yarın yurt içinde enflasyon, yurt dışında ise ABD’de tarım dışı istihdam, Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) gibi kritik verilerin takip edileceğini aktarıyor.