Yeni yıla girildiğinden beri yaklaşık 3 aydır borsa için belirsizlikler, riskler, soru işaretleri ve kaygılar konuşuluyor. 2023 yılında piyasalardaki gidişatı derinden etkileyen ana faktörler özellikle Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen depremler ve politik hareketlilikler olarak karşımıza çıkıyor.
Cuma günü altılı masa bünyesinde gerçekleşen kritik gelişmeler piyasalar tarafından yakından takip edildi.
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanlığı adaylığına sıcak bakmaması, İYİ Parti’nin masadan ayrılmasıyla sonuçlanmıştı. Haftanın son gününde patlak veren krizin borsaya etkisinin sert olacağı tahmin edilse de korkulan olmadı. BIST 100 endeksi Cuma günü yüzde 0,9 kayıp yaşadı.
Bugün ise İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın Akşener’i ziyaret etmesi, tansiyonun düşmesiyle sonuçlandı. Akşener altılı masaya tekrar döndü.
Seçim Süreci Borsayı Nasıl Etkileyecek ?
Seçimi genel olarak borsa için risk olarak gören uzmanlar, belirsizliklerin, siyasi tartışmaların ve istikrarsızlığın borsaya zarar verdiğini ifade ediyor. Bu süreçlerde vur-çek olarak adlandırılan işlemlerden uzak durulması, titiz ve gelecek vaat eden şirketlere uzun vadeli yatırımlar yapılması gerektiği vurgulanıyor.
Özellikle küçük yatırımcılara uyarılar yapan uzmanlar, borsaya yatırılan parada meydana gelecek bir kaybın yatırımcının hayat standartlarını olumsuz etkileyecek miktarda olmamasının oldukça önemli olduğunu belirtiyor.
Endeks 5000 Puan Üstünde Israrcı
Asrın en büyük felaketi olarak adlandırılan depremler piyasalarda ve yatırımcılarda büyük korkulara neden oldu. Bazı uzmanlar sürecin ekonomiye büyük zararlar vereceğini, borsada ciddi kayıplar görüleceğini söyledi.
Bu süreçte Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ve Türkiye Varlık Fonu (TVF) gibi düzenleyici kurumların destekleri sayesinde sağlam durmayı başarabilen BIST 100 endeksi 5000 puanın altına düşmeme konusunda ısrarcı.
Şimdilik 5300 – 5500 puan arasında seyreden endeksle ilgili değerlendirme yapan uzmanlar, borsayı ayakta tutmak için düzenleyici kurumlar tarafından alınan kararların, hisse geri alım programlarının ve tedbirlerin etkisinin çok yüksek olduğunu paylaşıyor.
Piyasalarda ana gündem deprem olmasına rağmen politik süreçler de yakından izlenecek. Bugün Akşener’in altılı masaya tekrar oturması gibi devam eden süreçlerde yaşanacak gelişmeler de borsayı anlık olarak etkileyecek.
Borsadaki duruş geçmişte 2023 için yapılan olumsuz tahminlere göre güçlü dursa da depremin enflasyonist etkisinin mutlaka hissedileceği ifade ediliyor.
Depremin Borsaya Sektörel Etkisi
Kahramanmaraşlı merkezli depremlerin ardından borsadaki sektör tercihleri değişti. Sektör ve hisse bazlı hareketliliklerin yoğun olduğu süreçte 2022’de geri planda olan sektörler kendini gösterdi.
Bölgede büyük bir konut seferberliğinin yapılacak olması, bölgenin tekrar imarı ve onarımı için çimento, beyaz eşya, mobilya, cam, pimapen ve seramik gibi sektörleri ön plana çıkardı.
Deprem bölgelerinde geniş tarım alanlarının bulunmasından dolayı gıda enflasyonunun artacağı tahmin edilirken bölgede istihdam ve üretim gibi sorunların yaşanacağına da kesin gözüyle bakılıyor.
6000 Puan Görülecek mi?
Piyasa belirsizliği, enflasyon rakamları, ekonomik politikalar, krizler nedeniyle ortaya çıkan olumsuzluklar, borsanın hiç de hoşnut olmadığı bir durum. Bu nedenle uzmanlar seçime yönelik temkinli gelişmelerin piyasalarda hissedilebileceğini aktarıyor.
Enflasyonist ortam, varlık fonu ve açıklanan bilançolarla birlikte borsadaki yükseliş eğiliminin ciddi seviyelere çıkabileceği seçenekler arasında yer alıyor.
Depremden ve muhalefet tarafında yaşanan gelişmelerden küçük sıyrıklarla kurtulmayı başarabilen borsanın bu süreçte kendini kanıtladığı, bu nedenle 6000 seviyesine doğru bir yolculuğun yapılabileceği belirtiliyor.
Kaynak: Paratic Piyasalar
Cuma günü 5212 puandan kapanış yapan BIST 100 endeksi, haftanın ilk gününe pozitif bir açılış yaparak 5244 puandan başladı. Günün neredeyse tamamında alıcılı seyir hakim oldu. Altılı masa tarafında gerçekleşen gelişmeler, endeksin yukarı yönlü ivmesini artırdı. Günlük artış yüzde 3,4 seviyesinde oldu.
Endeks, önceki kapanışa göre 179,92 puan artarken toplam işlem hacmi 97,7 milyar TL seviyesinde oldu.
Endekste 5200 ve 5100 seviyeleri destek 5400 puan ise direnç olarak takip ediliyor.
Kaynak: Paratic Piyasalar
Sektör endeksleri arasında bankacılık endeksi sert yükseldi. En çok kazandıran yüzde 8,2 ile bankacılık endeksi, en çok kaybettiren yüzde 1,2 ile spor oldu. Holding endeksi ise yüzde 5,3 değer kazandı.
Analistler küresel pay piyasalarda risk iştahının arttığını, Borsa İstanbul’daki seyrin de bu doğrultuda olduğunu belirtiyor.
Yarın veri gündeminde yurt içinde Hazine nakit dengesi, yurt dışında Çin’de dış ticaret dengesi, Almanya’da fabrika siparişleri ve ABD’de toptan stoklar takip edilecek.