Borsa İstanbul’da 2024 yılının başında görülen yükselişlerin devam etmemesi, bazı yatırımcılarda soru işaretlerinin artmasına neden oldu. 26 Şubat’ta 9450 puana kadar çıkan endeks, bu noktada tutunmayı başaramadı ve 14 Mart saat 14.30 itibarıyla yüzde 0,4 düşüşle 8875 puanda seyrediyor.
Uzmanlar yukarı yönlü hareketlerin neden sona erdiğini değerlendirmeyi sürdürüyor. Yatırım Finansman Direktörü Dr. Nuri Sevgen, Nasıl Bir Ekonomi TV’de yaptığı açıklamada ekonomi yönetiminin enflasyon hedefine dikkat çekti.
Kaynak: Paratic Piyasalar
BIST 100 endeksinde 9000 seviyesinin çok kritik olduğunun altını çizen Sevgen, hem psikolojik hem teknik olarak pek çok göstergenin bu noktada birleştiğini belirtti.
Doğal olarak endeksin 9000 puan üzerine çıkamadığı durumda 8500’e kadar geri çekilmenin mümkün olacağını aktardı.
Borsa İstanbul ile ekonomi yönetiminin attığı adımları ilişkilendirdi. Enflasyon hedefinin değiştirilmediği durumda parasal sıkılaşmanın devam edeceğini belirten Sevgen, söz konusu sıkılaşma durumunun borsayı rahatsız ettiğini aktardı.
Borsanın faizlerdeki yükselişlerden olumsuz etkileneceğini vurgulayan uzman, borsanın riskli bir enstrüman olduğunu, ancak faizin garanti bir kazanç sağladığını paylaştı.
Sevgen, “Gidin paranızı mevduata koyun demiyorum. Asla da demem böyle bir şey.” ifadelerini kullandı.
“Yabancı Yatırımcı Gelmiyor”
Borsada yerli yatırımcının gücüyle gidildiğini, yabancı yatırımcının bir süredir gelmediğini ve bir müddet daha gelmeyecek gibi göründüğünü söyledi.
Mevcut koşullarda kredilerle işlemler yapıldığını ve bunların maliyetlerinin yükseldiğini belirten uzman, söz konusu faktörlerin borsayı olumsuz etkilediğini ifade etti.
Rasyonel politikaların ve sıkılaşmanın devam etmesi durumunda borsanın bir süre daha önünü görmekte zorlanacağını, ancak uzun vadede yukarı yönlü seyrini oturtabileceğini dile getirdi.