Dünya Bankası Küresel İslami Finans Geliştirme Merkezi (GIFDC), Borsa İstanbul, İslam Kalkınma Bankası (IDB), İslami Araştırma ve Eğitim Merkezi (IRTI) ve Guidance Financial Group iş birliğiyle düzenlenen “İslami Ekonomi ve Finans 2015 Sempozyumu” başladı. Kuran-ı Kerim tilaveti ile açılan sempozyumun medya ortağı Anadolu Ajans (AA) oldu. Açılışta, Dünya Bankası Global İslami Finans Araştırmaları Merkezi’nden Zamir İkbal ile Boğaziçi Üniversitesi Finans Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Ali Coşkun’un konuşmalarına yer verildi.
kolayca yatırım yapın
Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Talat Ulussever; “Sadece İslami kurallara uygun hisse senetlerinin veya sukukların işlem gördüğü bir borsacılık olamamalı. Bunun yerine, tüm borsa faaliyetlerinin İslami kurallara daha uygun bir yapıda yeniden oluşturulacağı bir mekanizma, model geliştirmeliyiz,” dedi.
Talat Ulussever 2008’in başından beri yaşanan ekonomik krizin asıl nedeni olarak, finansal piyasalara ilişkin düzenleme ve denetleme eksikliklerinin görüldüğünü söyledi. Son 300-400 yıldır yaşanan tüm ekonomik krizlerde temel nedeninin yüksek miktarlardaki borçlanma ve kaldıraca dayalı ürünler olduğunu belirtti. Ulussever sözlerine şöyle devam etti; “Hem küresel hem de ülkeler boyutundaki finansal krizler son 40 yılda hızla artıyor. Krizlerin artmasının ve bulaşıcı bir karakter kazanmasının bu dönemde hızla artan finansallaşma olgusundan bağımsız olarak ele alınamayacağını düşünmekteyim,” dedi.
Krizin üzerinden 7 yıl geçmesine rağmen dünya ekonomisinin hala toparlanmadığını ifade eden Ulussever; “Halbuki iktisat teorisi, marjinal sermaye getirisinin finansal getirilere eşit olduğu bir varsayım altında ekonomik dengenin oluştuğunu söylemektedir. İçinde yaşadığımız ve sermayenin marjinal verimliliğinden tamamen bağını koparmış sıfır hatta negatif faizli bu ekonomik ortamda hem yatırımlar hem de tasarruflar olumsuz ölçüde etkilenmiş. Küresel düzeyde bir yatırım/tasarruf dengesizliği ortaya çıkmıştır,” şeklinde konuştu.
BIST Başkanı Ulussever, reel ekonomideki gelişmelere bağlı olan ve sektörel bazdaki marjinal verimlilik oranları ile eş yönlü hareket eden bir finansal sistemin özellikle bireysel yatırımcıların tasarruflarını cezbetmede önemli bir etkisi olacağını söyledi.
“Risk” sözcüğündeki temelin İslam’daki rızık kavramına dayandığını belirten Ulussever; “İslami Finans” yerine , “İslam Finansı” kavramının kullanılmasının daha uygun olduğunu da dile getirdi.