Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Borsadaki İhracatçı Firmalar 10 Yılda Yüzde 60 Getiri Sağladı

3. çeyrek büyümesine en çok katkıyı sağlayan ihracat rakamlarını değerlendiren TİM Başkanı İsmail Gülle, Borsa İstanbul’da işlem gören ihracatçı firmaların son 10 yılda %60 getiri sağladığını söyledi.
Borsadaki İhracatçı Firmalar 10 Yılda Yüzde 60 Getiri Sağladı
Son Güncelleme: 
Yorum

Türkiye’nin 2018 yılındaki durumu hakkında genel bir değerlendirme yapan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, üçüncü çeyrek büyüme rakamlarına en büyük katkının ihracattan gelmesinden büyük memnuniyet duyduklarını, ihracat odaklı büyümenin gerçekleşmesinin çok önemli bir gelişme olduğunu bildirdi.

Türkiye’nin son dönemde dış kaynaklı ekonomik müdahalelerle karşı karşıya kaldığını söyleyen Gülle, bu zor dönemde ihracatta pozitif gelişmeler yaşandığını, hem mal ihracatı hem de hizmet ihracatının en önemli hedefler arasına girdiğini dile getirdi.

İsmail Gülle, 158 ülkede ihracatın yaklaşık %10’unun Türk lirası ile yapıldığını belirtti.

Ihracat Yuzde 10 TlZor dönemlerde Türk Eximbank aracılığıyla kaynakları ihracatçıya kullandırma kararı aldıklarını hatırlatan Gülle, TL ile ticarete çok önem verdiklerini, 158 ülkeye yapılan ihracatın yaklaşık %10’unu TL karşılığında yaptıklarını, Ankara ve İstanbul’da yapılan çalıştaylar sayesinde TL ile ihracatın ne kadar önemli olduğunun gösterildiğini ve bu kadar geniş çapta ülkeye yapılmasının da büyük başarı olduğunu sözlerine ekledi.

İhracatçıların en az kayıpla sıkıntılarını atlatmaları için bankalarla toplantı yaptıklarını dile getiren Gülle, kur, faiz ve enflasyon gibi finansal sıkıntıların aşılması konusunda kısmen rahatlama yaşadıklarını anlattı.

Teminat mektuplarındaki yüksek oranın halen devam ettiğini ve istedikleri aşamaya gelmediğini söyledi.

Ihracatciya DestekBu durumun BDDK mevzuatından kaynaklanmadığını düşünen Gülle, ilk görüşmelerde bankaların sendikasyon yenileme dönemlerinde olduğunu, bu nedenle de kendi pencerelerinden baktığını, ancak teminat oranlarının halen %6’lar seviyesinde talep edildiğini, kendilerinin ise %2 oranını uygun gördüklerini ifade etti.

Borsa İstanbul’daki en yüksek getiri ihracatçılardan gelirken, son 10 yılda bu şirketler %60 getiri sağladı.

Borsa Ihracatci FirmalarTİM Başkanı İsmail Gülle, borsada işlem gören ihracatçı firmaların son yıllardaki performansları hakkında değerlendirmede bulunarak, ihracatçı birliklerinde 3 tane kadın başkan olduğunu, toplam 72 bin 500 üyesi olan TİM ailesinde 5 bin 200 kadın olduğunu sözlerine ekledi.

Türkiye Tanıtım Grubu’nun yeniden yapılandırılarak sektörel tanıtım faaliyetlerine başlayacaklarını, sektörlerin hangi projeler üzerinde durmak istediklerinin öğrenilmesinin amaçlandığını dile getirdi. Sektörlerden kısa ve orta vadeli iletişim projeleri istediklerini söyleyen Gülle, bir sonraki aşamada hem sektörlerimizi hem de ürünlerimizi dünyaya tanıtır hale getirmek için çalışmalara başlanacağını ifade etti.

Yıl sonunda Cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracat rakamını açıklayacaklarını söyleyen Gülle, duydukları heyecanı dile getirdi.

Rekor Ihracat Aciklanacak2018 yılı sonunda 170 milyar dolar hedefine ulaşacaklarını ve bunu tutturma konusunda büyük heyecan duyduklarını ifade eden TİM Başkanı, Türkiye’nin genç nüfusu ve üretim gücüyle çok daha büyük başarıları hak ettiğini ancak halen transit ticaret gibi ihracat kaleminin kaydının dahi tutulmadığının altını çizdi.

Öncelikle bunun kayıt altına alınması gerektiğini, bu alanda çok büyük paralar olduğunu söyledi. E-ihracatın büyüyüp, gelişmesinin de çok önemli olduğunu vurgulayan Gülle, son rakamlara göre 43,5 milyar dolarlık hizmet ihracatı olduğunu, bunun 2023 yılında 150 milyar dolar olmasını hedeflediklerini dile getirdi.

Dolar kurunun ihracatçıya zarar ettirmeyecek şekilde 5,20 – 5,40 arasında olması gerektiğini söyledi.

Kur Ihracatciyi Zorlamamaliİhracatçıyı koruyan kurun gerçekçi ve piyasa kuru olduğunu belirten Gülle, öngörülebilir ve maliyetlere göre dengelenmesi gerektiğini ifade etti. Tarım ürünlerinin ihraç edilmesinin enflasyonu artırıp artırmaması sorusuna ise; “Kasımda tarım ihracatı 2 milyar 300 milyon dolar, sanayi 12 milyar 300 milyon dolar. Yani genel tabloya baktığımızda 168 milyar doların yaklaşık 25 milyar dolarının tarım ürünleri olduğunu tahmin ediyoruz.” şeklinde cevap verdi. Rusya’nın Türkiye’nin en çok tarım ürünü ihraç eden ülke olduğunu belirterek, toplam tarım üretiminin sadece %10’unun ihraç edildiğini sözlerine ekledi.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu