Asrın felaketinin 12. gününde Türkiye, tüm hatlarıyla deprem bölgesi için seferber olmuş durumda. Hafta içinde borsa için deprem bölgesinde faaliyet gösteren şirketlerin açıklamaları, duyurulan hisse geri alım programları, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ve Borsa İstanbul’un aldığı kararlar belirleyici oldu.
Kahramanmaraş merkezli, binlerce kişinin yaşamını yitirdiği süreçte borsada işlemlere 5 gün ara verildi.
Geçtiğimiz Çarşamba günü işlemlere tekrar başlanmasının ardından günlük kazanç yüzde 10’a ulaşmıştı.
Yatırımcılar, bu tablo karşısında olumlu düşünmeye başlasa da devam eden günlerde aynı performansa ne yazık ki yaklaşılamadı.
Vatandaşlar, depremden sonraki süreçte Borsa İstanbul’daki seyrin nasıl olacağını merak ediyor. Zaten borsayı seçim gibi oldukça stresli bir süreç beklerken 2023 yılına yönelik kaygılar iyice artmış durumda.
İşlemlere ara verilen süreçte alınan kararların ardından ilk işlem gününde yoğun alıcılı seyreden borsa, günlük kazanç oranını bir gün sonra yüzde 10’dan yüzde 1’e düşürdü.
17 Ağustos Marmara Depremi Sonrasında Neler Olmuştu?
Türkiye’nin en büyük depremlerinden bir diğeri olan 1999’da meydana gelen 7,4 büyüklüğünde ve 45 saniye süren Marmara depreminde 18 bin 373 kişi hayatını kaybetmişti.
Kaynak: Paratic Piyasalar
Marmara depreminde borsada yüzde 20’lik bir düşüş görülmüştü. Devam eden günlerde ise yüzde 30’a kadar yükselmişti.
Borsada geçmiş dönemlerde etkisi yüksek iyi veya kötü gelişmelerde endekslerin ciddi dalgalanmalar gösterdiğine şahit olmuştuk. Arz ve talebe bağlı olarak söz konusu dönemlerde yatırımcılardaki risk iştahı, kaygılar ve yönelimler, fiyatlamalara doğrudan etki ediyor.
Marmara depremi öncesinde de borsada bir düzeltme söz konusuydu. Depremden sonra borsada işlemlere 1 hafta ara verilmişti.
Pazartesi günü başlayan işlemlerde borsa toparlanmaya başlamıştı ve deprem öncesindeki seviyenin de üstüne çıkmıştı.
BIST 100’de Son Durum
Kaynak: Paratic Piyasalar
Haftanın son işlem gününe 4937 puandan başlayan BIST 100 endeksiyle ilgili bugün dahil geçtiğimiz 3 gün kritik bir öneme sahipti. Çünkü art arda açıklanan tedbirlerin ve geri alım programlarına yönelik getirilen kolaylıkların borsa üzerinde nasıl bir etkiye sahip olacağı merak ediliyordu. Çarşamba günü gerçekleşen yüzde 10’luk artış, yatırımcıların heyecanını artırmıştı.
Geçtiğimiz gün yüzde 1,1 oranında yükselen BIST 100 endeksi, bugün günlük performansını iyice düşürdü. Haftanın son işlem gününde 0,3 oranında artan endeks, kapanışını 5026 puandan yaptı.
Sadece 18 puan artmayı başaran endekste toplam işlem hacmi 63,7 milyar TL’ye kadar düştü.
Endekste 4750 puan destek, 5200 seviyesi ise direnç konumu olarak karşımıza çıkıyor.
Kaynak: Paratic Piyasalar
Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 6 ile taş olurken en çok kaybettiren ise yüzde 4,7 ile iletişim oldu. Bankacılık endeksi yüzde 0,3 artarken holding endeksi yüzde 0,5 oranında düştü.
Amerika Birleşik Devletleri Merkez Bankası’nın (ABD) faiz oranlarını bir süre daha artıracağı ve yüksek faiz ortamının uzun bir müddet daha devam edeceği beklentisiyle küresel pay piyasalarında satıcılı bir seyir hakim.
Önümüzdeki hafta yurt içinde Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) faiz kararı, tüketici güven endeksi, reel kesim güven endeksi ve kapasite kullanım oranı takip edilecek.
Yurt dışında ise ABD ve Almanya’da büyüke rakamları, Euro Bölgesi’nde ve Almanya’da enflasyon, ABD ve Avrupa’da imalat sanayi ve hizmet sektörü Satınalma Yöneticileri Endeksi gibi kritik veriler takip edilecek.