Ekim ayının başlarında gördüğü 8562 puandan oldukça uzaklaşan Borsa İstanbul, Orta Doğu’da meydana gelen gelişmelerin etkisiyle uzun süredir beklenen toparlanmayı gerçekleştiremedi. 25 Ekim’de kritik seviye olan 8000 puana tekrardan ulaşmayı başaran endeks, bu noktada tutunmayı başaramadı. BIST 100 endeksi haftanın son işlem gününü yüzde 0,5 artışla 7705 puandan tamamladı.
kolayca yatırım yapın
İsrail ve Hamas arasında başlayan, devamında İsrail’in sivillere yönelik yoğun saldırılarına dönüşen sürecin Borsa İstanbul’a etkisinin sınırlı kalacağı düşünülüyordu. Savaşın hemen ardından borsada sert satışlar görülmüştü ve uzmanlar bu etkinin kısa süre içerisinde kaybolacağını belirtmişti. Analistler, jeopolitik gerginliklerin yanı sıra yabancı yatırımcı eksikliği, küçük yatırımcının panik satışları ve düşük işlem hacmi gibi başlıklara dikkat çekerek borsadaki negatif havanın gerekçelerini sıralıyor.
Borsa İstanbul’da keyifler çok yerinde olmasa da aracı kurumlar ve bankaların hem BIST 100 endeksi hem de şirketler için paylaştığı raporlar yukarı yönlü hareketliliklere işaret ediyor. Uzmanlar, birçok şirketin ucuz kalmaya devam ettiğini ve ciddi potansiyel taşıdığını vurguluyor.
Kaynak: Paratic Piyasalar
Haftaya 7688 puandan başlayan BIST 100 endeksi, volatil bir haftanın sonunda pozitif kapanış gerçekleştirmeyi başardı. Endeks 3 Kasım’ı yüzde 0,5 artışla 7705 puandan tamamladı. Haftalık artış yüzde 0,57 seviyesinde oldu.
Endeks, önceki kapanışa göre 42 puan artarken toplam işlem hacmi düşük kalmaya devam etti ve 88,2 milyar TL oldu.
Analistler, BIST 100’de 7750 ve 7850 puanın direnç, 7600 puanın ise destek konumunda olduğunu belirtiyor.
Sektör endeksleri arasında en çok yükselen yüzde 4,9 ile spor olurken en çok gerileyen yüzde 1,6 ile sigorta oldu. Holding yüzde 0,5, bankacılık ise yüzde 0,8 değer kazandı.
Yatırım için Cazip Hisseler
Finans Uzmanı Tunç Şatıroğlu, Kanal Finans kanalı üzerinden yatırım için cazip hisseleri paylaştı.
Şatıroğlu, listeyi EquityRT programı üzerinden paylaştığını ve analistler tarafından en az yüzde 40 “al” tavsiyesi verilen hisselere göre hazırladığını belirtti. Bu hisseler arasında filtreleme yaparak bunların içinde mali olmayan bir şirkete bakılıyorsa ileri firma değeri/FAVÖK’ün göz önüne alındığını kaydetti.
Uzman, listedeki şirketlerin analistler tarafından beğenildiğini ve fiyatlarının cazip olduğunu dile getirdi.
Şatıroğlu’nun paylaştığı listede en yüksek al tavsiyesi (yüzde 100) verilen şirketler:
Turkcell (TCELL) – 11 analist – ileri FD/FAVÖK 3.78
Coca Cola İçecek (CCOLA) – 11 analist ileri FD/FAVÖK 5.95
Tav Havalimanları (TAVHL) – 9 analist ileri FD/FAVÖK 7.16
Koç Holding (KCHOL) – 9 analist ileri FD/FAVÖK 8.92
Anadolu Efes (AEFES) – 7 analist ileri FD/FAVÖK 2.73
Mavi Giyim (MAVI) – 6 analist ileri FD/FAVÖK 4.29
Şok Marketler (SOKM) – 6 analist ileri FD/FAVÖK 4.95
Akçansa (AKCNS) – 5 analist ileri FD/FAVÖK 8.58
Sabancı Holding (SAHOL) – 5 analist ileri FD/FAVÖK 11.23
Logo Yazılım (LOGO) – 4 analist ileri FD/FAVÖK 10.07
MLP Sağlık (MPARK) – 4 analist ileri FD/FAVÖK 8.76
Vestel Beyaz Eşya (VESBE) – 3 analist ileri FD/FAVÖK 4.64
Vestel Elektronik (VESTL) – 2 analist ileri FD/FAVÖK 3.44
Brisa (BRISA) – 2 analist ileri FD/FAVÖK 6.43
İleri FD/FAVÖK Cari Yıl sıralamasına göre ilk 5’te yer alan şirketler AEFES, Doğuş Otomotiv (DOAS), Tüpraş (TUPRS), VESTL ve TCELL oldu.
Uzman, piyasa değeri/defter değeri açısından sıralandığında ilk sırada yer alan şirketin Akbank (AKBNK) olduğunu paylaştı. Onu Yapı Kredi Bankası (YKBNK), Türk Hava Yolları (THYAO) ve Garanti Bankası (GARAN) izledi.