Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Borç Kıskacı Derinleşiyor! Özel Sektörün Dış Kredisi Tırmanıyor

Türkiye’nin özel sektörünün yabancı kaynaklardan ne kadar borçlandığını, bu borçların miktarını, bileşimini ve vadesini gösteren istatistikler TCMB tarafından yayımlandı. İşte ayrıntılar;
Borç Kıskacı Derinleşiyor! Özel Sektörün Dış Kredisi Tırmanıyor
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından bugün Mayıs 2024 dönemine ilişkin özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu istatistikleri açıklandı.

İstatistiklere göre Mayıs sonu itibarıyla özel sektörün yurt dışından sağladığı toplam kredi borcu 2023 yıl sonuna kıyasla 4,5 milyar dolar artarak 168,5 milyar dolar oldu.

Merkez Bankası’nın verilerine göre Mayıs’ta uzun vadeli kredi borcu 2,4 milyar dolar artarak 168,5 milyar dolar seviyesinde kaydedildi. Ticari krediler hariç kısa vadeli kredi borç ise 2,1 milyar dolar artarak 11,2 milyar dolara yükseldi.

Borçluya göre dağılım incelendiğinde uzun vadeli kredi borcu 2023 yılının sonuna kıyasla bankaların kredi biçimindeki borçlanmaları 365 milyon dolar azalırken, tahvil ihracı biçimindeki borçlanmaları ise 2,6 milyar dolar artışla 17,4 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

Söz konusu dönemde bankacılık dışı finansal kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmaları 97 milyon dolar azaldı. Tahvil stoku ise 41 milyon dolar düşerek 1,1 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

GCM Yatırım Banner

Aynı dönemde finansal olmayan kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmalarının 275 milyon dolar azaldığı, tahvil stokunun ise 762 milyon doları artarak 10,9 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiği görüldü.

Alacaklıya göre dağılıma bakıldığında uzun vadeli kredi borç Mayıs sonu itibarıyla tahvil hariç özel alacaklılara olan borç 2023 yılı sonuna kıyasla 583 milyon dolar azalarak 106,7 milyar dolara geriledi.

Uzun Vadeli Kredi Borcunun Yüzde 58’i Dolar Cinsinden

Kısa vadeli kredi borcuna ilişkin olaraksa tahvil hariç özel alacaklılara olan borç 2023 yıl sonuna kıyasla 1,7 milyar dolar artarak 9,6 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

Döviz kompozisyonu incelendiğinde 157,3 milyar dolar tutarındaki uzun vadeli kredi borcunun yüzde 58’i dolar, yüzde 35,5’i euro, yüzde 2,4’ü TL ve yüzde 4,1’i ise diğer döviz cinslerinden oluştu.

11,2 milyar dolar tutarındaki kısa vadeli kredi borcunun ise yüzde 44,4’ü dolar, yüzde 18,8’i euro, yüzde 32,5’i lira ve yüzde 4,3’ü diğer döviz cinslerinden oluştuğu görüldü.

Özel sektörün yurt dışından sağladığı toplam kredi borcu Mayıs sonu itibarıyla kalan vadeye göre bakıldığında 1 yıl içinde gerçekleştirilecek olan anapara geri ödemelerinin toplam 51 milyar dolar tutarında olduğu kaydedildi.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/2Ç Kar/Zarar 35.99%/64.01%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.