Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

BOJ: Japon şirketler ABD tarifelerini şimdilik tolere ediyor

Japonya Merkez Bankası, Japon şirketlerin şu anda tarifeleri tolere edebildiğini ancak küresel talep konusunda endişe duyduklarını belirtti.
BOJ: Japon şirketler ABD tarifelerini şimdilik tolere ediyor
HABER GİRİŞ

Japonya Merkez Bankası (BOJ) bugün yaptığı açıklamada, Japon şirketlerin şu anda ABD tarifelerini tolere edebildiğini ancak küresel talepteki zayıflamadan olası bir darbe konusunda endişe duyduklarını ifade etti.

Bu durum, BOJ’un faiz artırımlarında uzun bir ara vereceğinin sinyalini veriyor.

BOJ’un bölgesel şube müdürleriyle gerçekleştirdiği üç aylık toplantıya ait bulgular özetinde, bazı firmalar sermaye harcamalarını ertelemeye başlasa da yüksek ABD vergilerinin ihracat ve fabrika üretimini henüz kayda değer şekilde etkilemediği ifade edildi.

Özette, “Birçok bölgede şirketler, ABD’deki satış fiyatlarındaki artıştan ve küresel ekonomideki yavaşlamadan kaynaklı talep düşüşünden endişe duyduklarını dile getirdi,” ifadeleri yer aldı.

Bu bulgular, BOJ’un bölgesel şubelerince yapılan anketlere dayanıyor ve ABD Başkanı Donald Trump’ın ticaret politikasında sık sık yaptığı ani değişiklikler nedeniyle şirketlerin yüksek tarifelerin tam etkisini öngöremediğini ortaya koyuyor.

BOJ yetkilileri özetin Pazartesi günü Trump tarafından yapılan ve Japon ürünlerine uygulanan tarifelerin yüzde 10’dan yüzde 25’e çıkarılacağı yönündeki açıklamayı içermediğini belirtti. Trump, bu artışın ancak 1 Ağustos’a kadar bir ticaret anlaşmasına varılamazsa geçerli olacağını söylemişti.

Özet, BOJ’un 30-31 Temmuz’daki bir sonraki para politikası toplantısında, yeni üç aylık büyüme ve enflasyon tahminleriyle birlikte değerlendireceği unsurlardan biri olacak. Tarifeler nedeniyle oluşan olumsuz havaya rağmen, eski BOJ yönetim kurulu üyesi Makoto Sakurai, bankanın bu ay büyüme tahminlerini bir kez daha düşürmesini bekliyor.

Reuters’a konuşan Sakurai, “BOJ aslında faizleri biraz daha artırmak istiyor olabilir. Ancak mevcut zorlu ekonomik koşullar göz önüne alındığında, faiz artışlarına devam edebilmesi en erken Mart ayında mümkün olabilir,” dedi.

Faiz artışlarına ara sinyali verilmişti

BOJ, Ocak ayında politika faizini yüzde 0,5’e yükselttikten sonra Mayıs ayında büyüme tahminlerini düşürmüş ve Trump’ın daha yüksek tarifeler tehdidi sonrasında faiz artışlarına ara verileceği sinyalini vermişti.

BOJ’un Osaka şube müdürü Kazuhiro Masaki, artan turist akışı ve sıkı iş gücü piyasasının tüketimi desteklediğini belirterek umut verici bazı işaretler olduğunu söylemişti. Ancak Japonya’nın ihracata dayalı ekonomisinin temelini oluşturan otomobil sektöründe yüzde 25’lik tarife nedeniyle bazı bölgelerde zorluklar yaşanmaya başladı bile.

BOJ’un Fukuoka şube müdürü Kenji Sakuta ise bazı otomobil üreticilerinin üretimlerini ABD’ye kaydırdığını ve tarifelerin maliyetini karşılamak için ihracat fiyatlarını düşürdüklerini ifade etti. Sakuta basın toplantısında, “Şirketler ABD tarifelerinin etkisi konusunda belirsizlik yaşıyor. Kârları ne ölçüde etkileyeceğini öngöremiyorlar. Ayrıca bazı firmalar Japonya’nın büyük ABD tarifelerinden kaçınabileceğine dair belirsiz bir umut taşıyor, ancak bu gerçekleşmeyebilir,” dedi.

Faiz artışlarının zamanlaması açısından kilit bir unsur olan ücretler konusunda şirketler farklı görüşler bildiriyor. Bazı firmalar, tarifeler kârı düşürürse ikramiyeleri azaltabileceğini belirtirken, bazıları ise yetenekli çalışanları elde tutmak için ücret artışına ihtiyaç olduğunu savunuyor.

Japonya ekonomisi, artan yaşam maliyetlerinin tüketimi olumsuz etkilemesi nedeniyle yılın ilk çeyreğinde daraldı. Mayıs ayında ise ihracat sekiz ay sonra ilk kez düşerek resesyon endişelerini tetikledi.

Haziran ayında Reuters tarafından yapılan bir ankette ekonomistlerin hafif çoğunluğu, BOJ’un bu yıl bir faiz artırımı daha yapmayacağını öngördü.

Yasal uyarı: Bu haber sadece bilgilendirme amaçlıdır. Paratic.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Bu haberde yer alan görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihinize uygun olmayabilir. Bu nedenle yalnızca burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Manşet Haberleri

Hizmetlerimizi geliştirmek ve yasal mevzuata uygun şekilde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve iptal için Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2025/2Ç Kar/Zarar 32.49% / 67.51%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.