Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

BOJ faizi beklenenden daha erken yüzde 1’e çıkarabilir

Ekonomistlere göre BOJ, artan enflasyon ve zayıf yen nedeniyle politika faizini Haziran sonuna kadar yüzde 1'e yükseltebilir.
BOJ faizi beklenenden daha erken yüzde 1’e çıkarabilir
HABER GİRİŞ

Reuters anketine katılan ekonomistlerin çoğunluğu, Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) politika faizini daha önce öngörülen Eylül yerine Haziran sonuna kadar yüzde 1 seviyesine çıkaracağını tahmin etti. Bazı uzmanlar ise faiz artışının Nisan ayında bile gelebileceğini belirtiyor.

Aralık ayında faizi yüzde 0,75’e yükselten BOJ, böylece 30 yılın en yüksek seviyesine ulaşmış ve sıkılaşma sinyali vermişti. Başbakan Sanae Takaichi’nin seçim zaferinin ardından piyasalar, hükümetin düşük faiz politikasına yönelik tutumunu da yakından izliyor.

Ankete göre ekonomistlerin yüzde 58’i faiz oranının Haziran sonunda yüzde 1’e ulaşmasını beklerken, katılımcıların tamamı Mart toplantısında değişiklik öngörmüyor.

Capital Economics Asya-Pasifik Başkanı Marcel Thieliant, BOJ’un şahin bir duruş sergilediğini belirtirken, Daiwa Securities ekonomisti Kento Minami enflasyon riskleri ve zayıf yen nedeniyle faiz artışlarının sürebileceğini ifade etti.

Öte yandan ekonomistler, tüketim vergisinde planlanan geçici indirimin kamu maliyesi üzerinde risk yaratabileceğine dikkat çekiyor. Itochu Research Institute Başekonomisti Atsushi Takeda, mali risklerin artabileceği uyarısında bulundu.

Analistler ayrıca yenin dolar karşısında yeniden değer kaybetmesi halinde Japon otoritelerinin döviz piyasasına müdahale edebileceğini öngörüyor.

Yasal uyarı: Bu haber sadece bilgilendirme amaçlıdır. Paratic.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Bu haberde yer alan görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihinize uygun olmayabilir. Bu nedenle yalnızca burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Manşet Haberleri

Hizmetlerimizi geliştirmek ve yasal mevzuata uygun şekilde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve iptal için Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2025/4Ç Kar/Zarar 28.74%-71.26%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.