Bank of America’nın yayımladığı “Küresel Ekonomik Görünüm” raporunda Türkiye’ye dair önemli analizler yapıldı ve ülke, “politik değişikliklere en dayanıklı ekonomi” olarak öne çıkarıldı. Raporda, Türkiye’nin yeni ekonomik programı ile ekonomisini yeniden dengelediği, enflasyonun gerilediği ve cari açığın daha sürdürülebilir bir seviyeye indiği belirtildi.
Bank of America, Türkiye’nin geleneksel ekonomi politikalarına geçişinin, gelişmekte olan piyasalar arasında küresel şoklara karşı güçlü bir direnç sergileyen özgün bir başarı hikayesi yarattığını vurguladı.
Enerji ithalatçısı bir ülke olarak Türkiye’nin petrol fiyatlarına karşı hassasiyetinin sürdüğüne dikkat çekilen raporda, ABD’de seçimlerden sonra küresel petrol fiyatlarının düşmesi durumunda Türkiye’nin enflasyon ve cari açık sorunlarının olumlu yönde etkilenebileceği öngörüldü.
Türkiye’nin Avrupa Birliği ile olan gümrük birliği anlaşması sayesinde bu bölgeden gelen ürünlerde gümrük vergisi uygulanmadığı ve bu durumun Türkiye’ye avantaj sağladığına dikkat çekildi.
Türkiye’nin Asya’daki rakiplerine kıyasla jeopolitik açıdan daha avantajlı bir konumda olduğuna dikkat çekilen raporda Çin’in Türkiye’nin ihracat pazarları arasında düşük bir paya sahip olduğu, korumacılık politikalarının Çin’e yakınlaşmayı hızlandırması durumunda, Türkiye’nin bu durumdan yararlanabileceği ifade edildi.
Son olarak, güçlü doların Türk Lirası üzerinde baskı yaratabileceği, ancak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın döviz politikası ve yüksek rezerv birikimi göz önüne alındığında bu durumun büyük bir risk teşkil etmediği belirtildi. BofA, ABD’deki mevcut politika durumu devam ettiği sürece Türkiye’nin ekonomik görünümünün risk altında olmadığını öngördü.