Sektör bir yandan temiz hava sahası için EV araçlara kilitlenirken, diğer bir taraftan da bu elektrikli araçları kendi kendilerine gitmesi için eğitiyorlar. Stan gibi forklift tipi araçlarla da taşımacılığın robotlaştırılmaya doğru gittiği anlatılıyor. Hava sektörü kalıplaşmış çizgisinde ilerlerken de otomobilleri bir anda yükseklerde, uçarken görmeye başlamıştık. Dünyadaki ilk uçan elektrikli otomobil hazır dediğimiz andan sonra çok hızlı gelişmeler oldu.
Teknoloji ve özel firmaların yanında Airbus, Boeing gibi havayolu şirketleri de işe el atmaya başlamışlardı. Testi yapılan ve PAV olarak adlandırılan özerk uçan araç prototipinin 1 dk’lık testi aksaklık olmadan gerçekleşti.
Asıl işi uçak üretmek olan Boeing, sektöre daha kompakt bir hava aracı sokacak!BREAKING: It’s another first for us. Along with @AuroraFlightSci we’ve successfully tested our passenger air vehicle. We continue our progress towards a safe and sustainable urban mobility ecosystem. #TheFutureIsBuiltHere pic.twitter.com/hwuw4d5jmz
— The Boeing Company (@Boeing) 23 Ocak 2019
Şehirlerin sıkışık trafiğine karşı muhteşem bir alternatif olan uçan hava araçları, tasarımsal olarak farklı koşullara göre uyarlanıyor. İlk uçuşunu yapan Boieing PAV, havada sadece 1 dakika durdu. Genel olarak izlediğimiz videodan ve şirket yetkililerince herhangi bir aksaklığın yaşanmadığı söylendi.
Boeing CTO’su Greg Hyslop, “Bir yılda kavramsal bir tasarımdan uçan bir prototipe geçtik. Boeing’in uzmanlığı ve inovasyonu havacılığın dünyasının güvenli ve en verimli ulaşım şekli olarak geliştirilmesinde kritik öneme sahip. Yeni mobilite çözümlerine güvenli, yenilikçi ve sorumlu bir yaklaşımla yol göstermeye devam edeceğiz.” dedi.
PAV Prototipi yukarı yönlü hareketi için elektrik motorlarından güç alıyor.Boeing, elektrik motorları ve pilleriyle şimdilik 80 km menzil sunuyor. Uzun yol yapılmayacağı için sıkıntı değil ancak ileride pil hacimlerinin artırılarak bunu makul bir menzil mesafesine getirileceğini düşünüyoruz.
Öte yandan Boeing PAV, 9.14 metre uzunluğa ve toplam kanatlarla birlikte 8.53 metre genişliğe sahip. Sessiz ve temiz otonom hava aracıyla, kentsel alanlarda ulaşım sıkıntı en aza indirilecek. Amaçta zaten bu değil mi?
İlginizi Çekebilir :
William Boeing‘in şirketi devasa uçaklardan sonraki bu insan taşımacılığı çalışmasını kargo tipini de sunacak. Next adı verilen bu CAV Cargo, 226 kg‘ye kadar yükleri en hızlı şekilde naklini yapabilecek.
Amerikalı uçak üreticisinin son gelişmeleri bu kadar. Artık uçan otomobiller veya kısaca küçük hacimli uçan cisimlere yavaş yavaş alışmanın vakti geldi!
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.