
Koronavirüs pandemisinin en çok etkilediği şirketlerden birisi olan Boeing, ilk çeyrek sonuçlarıyla bunu resmileştirdi. Açıklanan rakamlara göre; ilk üç ay için 641 milyon dolar zarar etti. Şirket sadece pandemi nedeniyle değil, en çok satan uçağı 737 Max’ın yıl boyunca hizmetten alınması nedeniyle 4,3 milyar dolar nakdin yandığını açıkladı.
Boeing, hisse başına 1,70 dolar kayıp kaydederken, geliri bir önceki yıla göre yüzde 26 düşüşle 16,91 milyar dolara düştü.
Wall Street beklentileri, hisse başına 1,61 dolarlık kazanç ve 17,30 milyar dolarlık gelir yönündeydi. Şirket, 787 Dreamliner dahil olmak üzere bazı uçakların üretimini azaltmayı planladığını söyledi. Ayrıca gönüllü ve gerektiğinde istemsiz işten çıkarma şeklinde personel sayısını yüzde 10 düşürmeyi planladığını da dile getirdi.
Şirketin geçen yılın sonunda 160 bin çalışanı bulunuyordu. Hava yolculuğu talebi, pandemi nedeniyle düştüğü için şirketin yeni uçak siparişleri de azaldı. Kasvetli bir pazar görünümü ile karşı karşıya olan Boeing, Pazartesi günü hissedarlarına seyahat talebinin 2019 seviyelerine dönmesinin 2 ila 3 yıl alacağını söyledi. ABD’de hava yolculuğu, bir önceki yıla göre yüzde 95 düştü.
Şirketin yöneticileri, Boeing maliyet azaltma önlemleri, uçak üretim planları ve ek likidite artırma beklentilerini detaylandırmak için TSİ 17:30’da analistlerle görüşecek.
Hisseler, açılış öncesi işlemlerde yüzde 4’ten fazla artış gösterirken, 1 yıllık performansı yüzde 65 civarında ekside seyrediyor.
Boeing hisseleri, Nisan ayının en aktifleri arasında yer almıştı. 24,2 milyon hisse işlem hacmi gerçekleşirken, yılbaşından bu yana yüzde 58 civarında düşüş kaydetti. Bu oran, S&P 500 ortalamasının yüzde -14,1’inden çok daha kötüsüne işaret etmişti.
Ayakta kalmanın yollarını arayan Boeing, devlet yardımına başvuracağını açıklamıştı. 2019 yılında meydana gelen uçak kazalarının ardından en çok satan uçak modeli, hizmetten alınmıştı. 2020 yılıyla birlikte koronavirüs nedeniyle şirketin zararları artmış oldu.
CEO Dave Calhoun, öngörülemeyen ve hızla değişen bir ortamda olduklarını dile getirmişti. Bu durumun ne zaman istikrar kazanacağını tahmin etmenin de son derece zor olduğunu söylemişti. Üstelik istikrar kazandıktan sonra sorunların hemen çözülmeyeceğini belirtmişti. Ayrıca salgın ortadan kalktığında ticari pazarın daha küçük olacağını ve müşteri ihtiyaçlarının değişeceğini de ifade etmişti.