İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkanı Andrew Bailey, ülke ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bailey, İngiltere’de Ekim’de yıllık bazda yüzde 4,6 artış göstererek 2021’den bu yana en düşük seviyeye gerileyen enflasyonda yukarı yönlü risklerin devam ettiğini belirtti.
İngiltere’de tüketici fiyat endeksinin (TÜFE), Ekim’de yıllık bazda piyasa beklentisinden daha fazla yavaşlayarak yüzde 4,6’ya gerilediğini hatırlatan Bailey, enflasyondaki gerilemenin iyi haber olduğunu kaydetti. Ancak bunun beklenen bir gelişme olduğunu da bildirdi.
Gıda fiyatları dahil enflasyonda biraz daha gerileme beklediklerine işaret ederek, “Bunun ötesinde, enflasyondaki daha büyük düşüşler, ikincil etkilere bağlı olacak. Maaş artışları hala yüksek, enflasyondaki yüzde 2 hedef seviyemizle uyumlu değil.” dedi.
Maaş Artışları Enflasyon için Risk Oluşturuyor
Enflasyondaki düşüşe rağmen yukarı yönlü risklerin devam ettiğini vurgulayan Bailey, ilkinin yurt içi enflasyon dinamiklerine yönelik riskler olduğu ve yüksek kalmaya devam ettiğini vurguladı. Ayrıca maaş artışlarının da riskler arasında olduğunu ekledi.
Bir diğer riskinse Orta Doğu’daki gerilimin petrol fiyatlarına etkisiyle oluşabileceğini dile getirerek, jeopolitik gerilim sebebiyle petrol fiyatlarının artabileceğini kaydetti.
Petrol fiyatlarında yükselişin henüz olmadığını dile getirerek, daha geniş çaplı bölgesel bir anlaşmazlık yaşanması durumunda bunun fiyatlara yansıyabileceğini paylaştı. Piyasaların ısrarcı enflasyon risklerini hafife altığına dikkat çekti.
Enflasyonda Yüzde 3 Hedefi: Kötü Argüman
Politika faizini mevcut seviyede tutma yönündeki görüşün mantıklı olduğunu savunan Bailey, üyelerden birinin BoE’nin enflasyona karşı politika faizini artırma konusunda geç kaldığına yönelik ifadelere de şöyle yanıt verdi;
“Politika faizini yükselten ilk büyük bankalardan biri bizdik, bu doğru değil.”
Bankanın enflasyondaki yüzde 2 hedefine ulaşacağını ve bu seviyeyi fiyat istikrarının operasyonel tanımı olarak nitelendiren Bailey, bu sebeple enflasyon hedefini yüzde 3’e çıkarma yönündeki görüşleri kötü argümanlar olarak tanımladı.
Ülkede talebin giderek yavaşladığını gösteren bir tablo olduğunun altını çizdi.