
İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney, bugün yaptığı bir açıklamada finansal hizmetlerin fosil yakıtlara yatırımı azaltmak için çok yavaş olduğunu belirterek bunu küresel sıcaklıklarda keskin bir artışa yol açabilecek bir gecikme olarak nitelendirdi.
Önümüzdeki yıl bankadan ayrıldığı zaman Birleşmiş Milletler’in iklim değişikliği elçiliğine getirilecek olan Mark Carney BBC Radio 4’e küresel ısınmanın birçok finansal şirketin varlıklarını değersiz hale getirebileceğini söyledi.
Şirketlerin politikalarının 3.7 ila 3.8 santigrat derece küresel ısınmaya işaret ettiğini gösteren analize atıfta bulunan Carney, bunu Paris Anlaşması’ndaki 1.5 derecelik hedefle kıyasladı.“Endişe, bir 10 yılı daha değerli ama yeterli olmayan şeyler yaparak geçirip geçirmeyeceğimiz ve 1.5 santigrat işaretini çok çabuk patlatacağız. Sonuç olarak, iklim çok daha yüksek bir seviyede istikrar kazanacaktır” diyen Carney, finans sektörünün varlıkları için iklim değişikliğinden kaynaklanan riskleri açıklama konusunda ilerleme kaydettiğini ancak bunun yeterince hızlı olmadığını vurguladı.
Ayrıca finansal piyasaların yönlendirdiği değişim ve kamu yatırımının bir karışımı olmadı gerektiğini savundu. Geri dönüşü olmayan küresel ısınmadan kaçınmak için finans sektörünün fosil yakıtlara daha hızlı yatırım yapmayı durdurması gerektiği konusunda uyaran Carney, iklim krizinin “ufukta bir trajedi” ve daha aşırı hava olaylarının kaçınılmaz olduğunu söyledi.
Finans sektörünün sıfır karbon ekonomisine geçiş için daha fazlasını yapması gerektiği konusunda en sesli merkez bankası yöneticilerinden biri olan Carney; “Aşırı olaylar çok yaygın ve çok
belirgin hale geldiğinde, bu konuda bir şey yapmak için çok geç olacak” dedi.
Politik liderlerin gelecekteki sorunları bugün ele almaları gerektiğinin üzerini çizen Mark Carney, yatırımcıların fosil yakıt sektöründeki şirketlerden ayrılması gerekip gerekmediği sorusuna fon yöneticilerinin karar vermeleri ve bunu para kime aitse o insana savunmaları gerektiğini belirterek yanıt verdi.