
31 Ocak’ta görevinden istifa edecek ve yerine Andrew Bailey geçecek olan İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkanı Mark Carney, İngiliz ekonomisini ele aldığı Londra’daki konuşmasında dikkat çeken ifadeler kaydetti.
“Enflasyon Hedeflemesinin Geleceği” adlı konferansta konuşan Carney, yakın zamanda İngiltere ekonomisinin güçlenmemesi durumunda BoE’nin hızlı bir şekilde devreye gireceğini söyledi. Kısa süre sonra bir faiz indirimi olabileceğine yönelik bazı mesajlar verdi.
Ekonomik görünümdeki zayıflığın sürmesi halinde ve buna yönelik kanıtlar arttıkça BoE’nin elinde bulunan sınırlı faiz indirimi alanı içindeki risk yönetimi değerlendirmesinin vakit kaybetmeden gerekeni yapacağı duyuruldu.Bankanın hedeflediği enflasyon hedefine değinen Carney, İngiliz ekonomisinin ilerleyen dönemlerde ekonomik büyümesini artırmasının herhangi bir garantisi olmadığını söyledi. Üstelik bu yorumu çoğu şirketin Avrupa Birliği’nden çıkış sürecine ilişkin henüz net tarihler belirtmemesine rağmen yaptı.
Özellikle son zamanlarda İngiltere ekonomisinin cansız bir büyüme döngüsü içinde olduğunu söyleyen Carney, enflasyonun da hedeflenen seviyeye henüz ulaşmadığını bildirdi. BoE’nin Para Politikası Kurulu üyeleriyle birlikte İngiliz ekonomik büyümesini hızlandırmak ve enflasyonda artışı desteklemek üzerine fikir alışverişi yapılacak bir görüşme yapılacağının haberini verdi.
Carney, küresel ekonomik büyümeye ve bundan sonraki yıllarda görülecek ticari ilişkilerin seyrinin aşağı yönlü riskleri tetiklediğine dikkat çekti.Açıklamaları sırasında ülkenin merkez bankasının faiz indirimi için ne kadar alanı bulunduğu konusunu da ele aldı. Bu kapsamda geleneksel ve geleneksel olmayan hareket alanının faizde yaklaşık 250 baz puanlık bir indirime izin verebilecek kadar olduğunu belirtti.
Diğer taraftan BoE, 2016 yılının Ağustos ayında 60 milyar sterlin ya da 78 milyar dolarlık varlık alım paketi geliştirmişti. Faiz indirimi için söz konusu bu paketi en az ikiye katlayabilecek kadar uygun alan bulunduğu da Carney’in ifadeleri arasında yer aldı.
Carney’in bu söylemleri ülkenin yerel para birimini etkiledi. İngiliz sterlini Londra saatiyle 10:36’da ABD dolarına karşı %0,6 oranında değer kaybetti ve 1,3096 seviyesine indi.