Alman otomobil üreticisi BMW, ABD’de ürettiği ve Çin’de sattığı iki SUV modelinin fiyatlarını yükseltti. Ticaret savaşlarından kaynaklanan yeni düzenlemeye göre, BMW X5 ve X6’nın fiyatlarına % 7 ve % 4 arasında zam getirileceği duyuruldu.
BMW’nin fiyat artışı hamlesinin, Çin’in geçtiğimiz haftalarda aldığı ABD’den ithal edilen bazı ürünlere ek gümrük vergisi kararının ardından gelmesi dikkat çekti. Keza Çin, ülkeye gelen tüm otomobillerdeki gümrük vergilerini düşürürken ABD’den gelenlere ek % 25 vergi uygulama kararı almıştı.
Konuya ilişkin açıklama yapan bir BMW sözcüsü, fiyat değişikliklerinin ABD yapımı otomobiller için artan ithalat vergisinden kaynaklandığını söyledi.Ve bu durumu; “BMW serbest ticaret fikrini savunsa da piyasa değişikliklerine cevap vermek zorunda” sözleriyle anlattı. Tesla’nın ardından Çin’de fiyatları yükselten ikinci büyük otomobil üreticisi olan BMW’nin bu kararı sektörde büyük yankı uyandırdı. Zira Çin BMW’nin en büyük pazarı olduğu ve Alman şirketin geçen yıl ülkeye 560 bin araba sattığı biliniyordu. Bu rakam, BMW’nin ABD’ye ve Almanya’ya sattığı araba sayısından çok daha fazlaydı.
Ayrıca Güney Carolina’daki fabrika dünyadaki en büyük BMW fabrikası olarak biliniyordu ve diğer ABD üretim tesislerinden çok daha fazla otomobil ihracatını karşılıyordu. Bu noktada; BMW’nin Çin’in yerel oyuncusu Brilliance Automotive ile ortak girişim yoluyla otomobil ürettiği ve ortak girişimin ürettiği araçların ithalat tarifelerine tabi tutulmadığı belirtildi. İlaveten; BMW daha önce Çin’deki üretimi artırmayı planladığını söylemiş ve bunun nedeninin artan talep olduğunu dile getirmişti.
Diğer taraftan araştırma şirketi Sino Auto Insights’ın Başkanı Tu Le, % 7’ye varan fiyat artışlarıyla ilgili; “BMW diğer otomobil üreticileri üzerinde baskı yaratmaya çalışıyor olabilir” dedi. Tarifelerin uzun vadede uygulamada kalma ihtimaline değinen Le, böyle bir durumda BMW’nin SUV üretimini Amerika’dan Avrupa’ya taşımayı düşünebileceğini iddia etti.
Neticede otomobil üreticilerinin yüksek ithalat tarifeleri konusunda farklı yaklaşımlar sergilemesi dikkat çekti. Örneğin; şu an Çin’de üretim yapmayan Tesla, son dönemde ülkedeki araçlarının fiyatlarını % 20 oranında artırdı.
Ford ise Çin’deki alıcılara yeni ithalat vergileri koymayı planlamadığını ve fiyatları koruyacağını açıkladı. Daimler da geçtiğimiz ayki açıklamasında; Çin tarifelerinin karlarını düşürdüğünü ve bunun beklenenden daha az SUV satışlarıyla beklenenden yüksek maliyetlere yol açtığını belirtmiş fakat bu maliyetlerin hepsinin müşterilere yansıtılmayacağını kaydetmişti.
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.