Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin ardından Türkiye ve Suriye’de depremden ağır bir şekilde etkilenen çiftçilerin acil yardıma ihtiyaç duyduğunu belirtti.
kolayca yatırım yapın
Merkezi Roma’da yer alan FAO’nun yazılı açıklamasında, 6 Şubat tarihinde meydana gelen deprem felaketinin Türkiye ve Suriye’de ciddi derecede tahribata yol açtığı ifade edildi. FAO’nun, her iki ülkede depremden etkilenen kırsal kesimin ihtiyaçları doğrultusunda operasyonlarını genişlettiğinin altı çizildi.
FAO: Hükümetler ile İş Birliği İçinde Çalışıyoruz
Ayrıca, ilgili yerel makamlarla iş birliği halinde, depremin ortaya çıkarmış olduğu hasarın boyutlarının tespiti için çalışmalara başlandığı; bu doğrultuda gıda üretimini hızlı şekilde sürdürmeye yönelik öncelikli müdahale alanlarını belirlemek adına durumun yakından takip edildiği aktarıldı.
Açıklamada, “FAO, Türkiye’de sulama sistemleri, yollar, pazarlar ve depolama kapasitesi dahil olmak üzere depremden zarar gören tarım sektörü altyapısının iyileştirilmesine yönelik atılacak yeni adımları belirlemek için hükümet ile yakın şekilde çalışmaktadır” ifadelerine yer verildi.
Suriye’de depremlerden etkilenen bölgelere ilişkin hızlı değerlendirmelerde ise mahsul ve hayvancılık üretim kapasitesinde büyük aksamalar olduğuna ve bu durumun acil ve uzun vadeli gıda güvenliğini tehdit ettiğine işaret edildi.
Her iki ülkedeki önceliğinin kırsal kesimin temel gıda üretimini sürdürebilmelerini sağlamak, tarımsal zararın ve ihtiyaçların daha geniş perspektifle değerlendirilmesini desteklemek olduğunun altı çizildi.
Türkiye Acil Çağrısı
Çalışmaların ortalama 1 ila 3 ay süresince hayvan yemi, gübre, yakıt, tohum, ekipman gibi tarımsal girdiler ile veterinerlik bakımı ve şartsız nakit transferi sağlamaya odaklanacağı kaydedildi.
BM’nin ‘Türkiye Acil Çağrısı’ kapsamında, FAO’nun önümüzdeki üç ay içinde, koşulsuz nakit transferleri ve acil geçim desteği dahil olmak üzere depremden etkilenen illerin tamamında kırsal kesimde yaşayan 900 bin kişiye yönelik 25 milyon dolara ihtiyacı olduğu vurgusu yapıldı.
BM’nin Suriye için yaptığı acil çağrı çerçevesinde ise gelecek 3 ay içinde kırsalda yaşayan 300 bin kişiye verilecek tarımsal destek için 10 milyon dolara ihtiyaç duyulduğu bildirildi.
“Türkiye ve Suriye’yi Desteklemeliyiz”
FAO Genel Direktörü QU Dongyu, FAO’nun açıklamasını Twitter hesabından paylaşırken şu ifadeleri kullandı:
“Şu an, küresel dayanışma ve cömertliği gösterme zamanıdır. Etkilenen kırsal toplulukların gıda üretimini iyileştirebilmeleri ve sürdürülebilmeleri için Türkiye ve Suriye’ye destek vermeliyiz. FAO, tarım sektörünün uğradığı zararı ve geçim ihtiyaçlarını değerlendirmek için yetkililerle çalışmayı sürdürecektir.”