Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kanada’nın Montreal kentinde düzenlenen BM Biyolojik Çeşitlilik Konferansı’nda (COP15) gündemdeki sorunlara değindi. İnsanlığın çevreye verdiği zarara değinerek, doğaya karşı savaş açıp yıkım araçlarıyla kaos oluşturduğunu vurguladı.
Guterres,”Doğaya bir tuvalet gibi davranarak kendimizi yok ediyoruz.” diyerek artık insanlığın doğayla barış yapması gerektiğinin altını çizdi. İnsanlığın toprağı, suyu ve havayı kimyasal, böcek ilaçları ve plastiklerle zehirlendiğine dikkat çekti.
Çok Uluslu Şirketler Kazançları Uğruna Dünyaya Zarar Verdi
Çok uluslu şirketleri de suçlayan Guterres, kazanç elde ederken dünya nimetlerine zarar verdiklerini belirtti. Kontrolsüz ve orantısız ekonomik büyüme için insanlığın hırslı bir kitlesel yok oluş silahına dönüştüğünü savundu.
Doğanın ve biyolojik çeşitliliğin zarar gördüğünü ve bu durumun büyük bir insani maliyete sebep olduğunu söyledi. Bu maliyetin ise işsizlik, açlık, hastalık ve ölümlerle ölçülebileceğine işaret etti.
Ekosistemin bozulmasıyla oluşan yıllık kayıpların 2030 yılına kadar 3 trilyon dolara ulaşacağını öngördü. Su, gıda ve enerjideyse daha yüksek fiyatlarla karşı karşıya kalınabileceğini bildirdi.
Doğadaki Yıkımın Durdurulması için Son Bir Şans
17 bin katılımcı ve 900’ün üzerinde medya mensubunun katıldığı konferanstaki konuşmasında yıkımı durdurmak için son bir şans daha olduğuna değinen Guterres, “Bahane ve ertelemelerden kaçınmalıyız. Verilen sözler de tutulmalı.” diyerek durama dikkat çekti.
Açıklamalarında hükümetlere seslenen Guterres, biyolojik çeşitlilikle mücadele için cesur ve ulusal eylem planlarının geliştirilmesi gerektiğini öne sürdü.
KAYNAK: AA