Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) üyeleri arasında yapılan ankete göre Nisan ayında markaların adet satışları hem yıllık hem de aylık bazda yükseldi. Açıklanan rapora göre Nisan’da bir önceki aya göre her dört markadan üçünün adet satışlarında artış olduğu bildirildi.
kolayca yatırım yapın
Anket sonuçları incelendiğinde Nisan’da markaların neredeyse tamamının aylık bazda cirosu yükseldi. BMD Başkanı Sinan Öncel anket sonuçlarını değerlendirerek, organize perakende sektörü için Nisan ayının çok verimli geçtiğine işaret etti.
Nisan ayında kaydedilen performansının, yaz dönemi için umut verici olduğunu ifade eden Öncel, “Biz sektördeki gelişimi genel olarak adet satışları üzerinden takip ediyoruz. Adet satışlarında hem yıllık hem de aylık ölçekte artış var.” dedi.
Üyeler Satışlarını Yüzde 20 Oranında Artırdı
Nisan 2022 ile kıyasladığında üye markaların yüzde 75’inin adet satışlarının arttığını söyleyen Öncel, aynı dönemde üyelerin yüzde 40’ının adet satışlarının en az yüzde 20 artırdığını paylaştı.
Adet satışlarındaki Mart’tan Nisan’a aylık değişimlerinin sonuçlarına göre markaların yüzde 77’sinin satışlarını artırdığı söylendi.
Her üç markadan birinin adet satışlarında en az yüzde 20 arttığına dikkat çekildi. Cirolarda ise enflasyon ve adet satışlarına paralel doğal bir artışın olduğu da vurgulandı.
Yerli müşterinin yoğun alışveriş trafiğine rağmen yabancıların ciroya katkısının Nisan’da beklentinin altında kaldığını dile getiren Öncel, “Yabancıların ciroya katkısının Mayıs’tan itibaren artmasını bekliyoruz. Turizm ve tatil sezonunun da etkisiyle Kurban Bayramı’na kadar alışverişte canlılığın devam edeceğini öngörüyoruz.” dedi.
Finansal Erişimde Sorunlar Yaşanıyor
Finansmana erişim konusunda zorlukların olduğunu aktaran Öncel, buna rağmen yer ve kiralama koşullarının uygun olduğu noktalarda yeni mağaza yatırımının markalar için hala cazibesini koruduğunu ileri sürdü.
Uygun koşullu finansmana erişimdeki sorunların yanı sıra yüksek kira maliyetlerinin de yatırım iştahını kaçırdığını vurgulayan Öncel, iş yeri kira artışında yıllık tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ortalamasının dikkate alındığını bildirdi.
Nisan ayında bu oranın yüzde 67 düzeyinde olduğunu mevcut koşullarda yüzde 67 bile çok yüksekken sözleşmesi biten mağazalarda yüzde 400’e varan kira artışının talep edildiğini söyledi.
Kira artışlarının geçici bir süre de olsa yıllık TÜFE ortalaması olan yüzde 50-60 düzeyinde sınırlandırılmasını talep ettiklerini kaydeden Öncel, mülk sahibinin kaybının da vergi kolaylıkları ile telafi edilmesini önerdiklerini ekledi.
Söz konusu önerilerinse enflasyonla mücadeleye pozitif katkı yapacağına inandıklarını savundu.