Birleşmiş Milletler (BM) insani yardım projelerinin bu yıl rekor bir finansman açığıyla karşı karşıya olduğu duyuruldu.
BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) sözcüsü Jens Laerke, Cuma günü yaptığı açıklamada küresel ihtiyaçların taahhütleri aştığı sürece sağlanan 48.7 milyar dolarlık tutarın sadece üçte birinin güvence altına alınabildiğini bildirdi.
204 Milyon İnsanın Yardıma İhtiyacı Var
Son güncel verilere bakıldığında dünya çapında yaklaşık olarak 204 milyon kişiye yardım ulaştırılması gerekiyor.
Ukrayna ve Rusya arasındaki savaş, Afrika Boynuzu bölgesindeki kuraklık ve tüm toplulukların geçim kaynaklarını tehdit eden mega krizlerin yardıma ihtiyaç duyan kişilerin sayısını her geçen gün daha da artırdığı belirtiliyor.
Laerke bir medya brifinginde verdiği demeçte konuya dair şu açıklamalarda bulundu:
“2022 yılının yarısından fazlası geçilmiş durumdayken finansman açığı 33.6 milyar dolar oldu. Bu, şimdiye kadarki en büyük finansman açığımız.”
Laerke: İhtiyaçlar, Bağışlardan Daha Hızlı Artıyor
Laerke, dünyadaki ihtiyaçların, bağışçı fonlarının gelmesinden çok daha hızlı arttığını da vurguladı. Ayrıca insani ihtiyaçların hızla arttığı bir yılda şimdiye kadar 15,2 milyar dolar toplandığını ve bunun bir rekor olduğunu söyledi.
OCHA’nın internet sitesinden alınan verilere göre, Amerika Birleşik Devletleri 8 milyar doların biraz üzerinde katkıyla en büyük bağışçı konumunda bulunuyor. En çok bağış alan projenin ise Dünya Gıda Programı olduğu belirtiliyor.
Şu an için ihtiyaç duyulan yaklaşık 50 milyar doların kullanım alanları hakkında da bilgi verildi.
Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Suriye’deki yıllık insani müdahale planlarının yanı sıra Ukrayna’daki acil durumlar ve Afganistan’daki mülteciler için öncelikli olarak desteğe ihtiyaç duyuluyor.