Birleşmiş Milletler, “Dünya Ekonomik Durumu ve Görünümü 2024” raporunda ülkeler için ekonomik büyüme beklentilerini açıkladı. Türkiye için büyüme beklentileri aşağı yönde revize edildi.
Türkiye ekonomisinin 2022 yılında yüzde 5,5 büyüdüğü fakat bu yıl büyümenin yavaşlayacağı tahmin edildi. Rapora göre 2023 yılı büyüme beklentisi yüzde 4,2’den yüzde 3,5’e, 2024 yılı beklentisi yüzde 3,5’ten yüzde 2,7’ye ve 2024 yılı beklentisi yüzde 3,5’ten yüzde 3,1’e düşürüldü.
Türkiye’nin bu yılın başında on binlerce insanın ölümüne yol açan depremlerle sarsıldığı, depremin yol açtığı doğrudan zararın 34 milyar dolar, geniş ekonomik maliyetin ise 84 milyar dolar olduğu öngörüldü.
Bu rakamların ise gayri safi yurt içi hasılanın (GSYİH) yüzde 1’ine denk geldiğine dikkat çekildi. Fakat daha sonra yapılan tespitler neticesinde zararın büyük ölçüde deprem bölgelerinde lokalize olduğu, GYSİH açısından depremden etkilenen bölgelerdeki yeniden yapılanma harcamalarının ekonomik faaliyetlerdeki aksamayı kısmen telafi ettiği belirtildi.
BM raporunda, yıllardır uygulanan geleneksel olmayan para politikası ve düşük faiz oranlarının Türkiye’nin ekonomisini yeterince artırmadığı ve bunun sonucunda Türk lirasının zayıfladığı kaydedildi.
Raporda enflasyon beklentilerine de yer verildi. 2023 yılında Türkiye’deki enflasyonun yüzde 55,2 olduğunu öngören kurum, gelecek yıl yüzde 42,6’ya, 2025 yılında ise yüzde 21,7’ye inmesini bekliyor.