Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) Türkiye Temsilcisi Philippe Leclerc, Suriye uyruklu mülteciler ve Ukraynalı sığınmacılar hakkında Reuters’a konuştu.
Leclerc, Türkiye’den her hafta yaklaşık 800 Suriyeli mültecinin ülkelerine geri döndüğünü açıkladı.
Gönüllü dönüşlerin kitlesel olmadığının altını çizen Leclerc, belirsizlik yüzünden Suriye’deki koşulların çok sayıda gönüllü geri dönüşü için uygun olmadığını ifade etti.
“Hükümetin Mülteci Planları Uluslararası Alanda Destek Görmüyor”
BM yetkilisi konuşmasında, Türkiye’nin yaklaşık 3,7 milyon Suriyeliye ev sahipliği yaparak dünyadaki en büyük mülteci nüfusunu karşıladığını hatırlattı.
Ancak kamuoyunda mültecilere karşı gösterilen reaksiyonun, hükümetin mültecileri geri gönderme planları yapmasına neden olduğunu ifade etti.
Bu planlar arasında yaklaşık 1 milyon Suriyeli için ülkenin kuzeybatısında inşa edilecek briket evleri işaret ederek, hükümetin mültecileri blok evlere yerleştireceğini söyledi.
Bu planların ise uluslararası alanda destek görmediğini açıkladı.
“Ekonomik Koşullar Yüzünden Türkiye’de Kalacaklarına İnanıyorum”
Ülkesine dönen yaklaşık 800 Suriyelinin çoğunun bekar olduğunu ve her hafta Suriye’nin kuzeyinde çeşitli bölgelere gittiklerini ifade etti. Geride kalanların ise ekonomik koşulları görece daha iyi olduğu için Türkiye’de kalacağına inandığını söyledi.
Ayrıca Leclerc, Suriye’deki siyasi, sosyal ve ekonomik koşulların kötüleştiğini belirterek; “Doğal olarak insanlar, gördüğümüz çok az ilerleme nedeniyle geleceklerinin Suriye’den ziyade Türkiye’de olduğuna inanıyorlar” şeklinde konuştu.
“145 bin Ukraynalı Türkiye’ye sığındı”
Leclerc, 24 Şubat’ta başlayan Rusya-Ukrayna savaşına da değindi. Ukrayna işgalinden bu yana Türkiye’ye 145 bin Ukraynalının sığındığını söyledi.
Türkiye’de oturma izni alan 20 bin Ukraynalıya, savaşla birlikte 10 bin kişinin daha eklendiği bilgisini paylaştı. Uluslararası koruma için ise 5 bin kişinin daha başvuruda bulunduğunu ekledi.