
Koronavirüsün etkileri, açıklanan bir dizi verideki rekor düşük seviyelerle açıkça görülüyor. Alınan son veriler doğrultusunda dünya çapında görülen vaka sayısı 4 milyon 400 binin, ölüm sayısı ise 298 binin üzerine çıktı.
İlk çeyrekteki yüzde 4,8’lik daralmayla 2008’den bu yana en düşük seviyesini kaydeden ABD’den aynı dönemde %2 daralan İngiltere’ye kadar pek çok ekonomi negatif bölgeye girdi. Dünyanın dört bir yanındaki PMI, enflasyon, işsizlik gibi verilerde de durum farklı değil.
IMF Başkanı geçtiğimiz gün fonunun gelecek görünüm raporunda aşağı yönlü revizyonların yapılacağını belirtirken EBRD 2020’de bölgede %3,5 daralma öngördü.Great conversation today with @FT chief editor @khalafroula at @EUISoU. Incoming economic data for some countries is already below the IMF’s recent forecasts. What we don’t know about the virus’ behavior is clouding the horizon for projections. #SOUCOVID19 pic.twitter.com/jInk1StiEg
— Kristalina Georgieva (@KGeorgieva) May 8, 2020
Birleşmiş Milletler tarafından Çarşamba günü yayınlanan Dünyanın Ekonomik Durumu ve Beklentiler 2020 Yarıyıl Raporu da karamsar tabloyu gözler önüne serdi. Dünya ekonomisinin 2020’de yüzde 3,2 oranında küçüleceğini ve yaklaşık 4 yıllık çıktı kazancını silerek önümüzdeki iki yıl içinde 8,5 trilyon dolarlık genel zarara yol açacağını bildirdi.
Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal İşler Bölümü (DESA) raporda 2020’nin ortalarından itibaren gelişmiş ülkelerde GSYİH’nin yüzde 5 daralırken gelişmekte olan ülkelerin çıktısının yüzde 0,7 oranında daralacağını belirtti.
Birleşmiş Milletler Baş Ekonomisti Elliott Harris, WESP 2020’nin Ocak ayında yayınlanmasından bu yana küresel ekonomik görünümün önemli ölçüde değiştiğini vurguladı.Küresel talepteki düşüşe ve tedarik zincirindeki bozulmalara dikkat çeken rapor, uluslararası ticaretin bu yıl yaklaşık yüzde 15 daralacağını kaydetti. DTÖ de Nisan ayında küresel ticaretin Covid-19 nedeniyle %13-32 küçülebileceğini tahmin etmişti.
Diğer tarafta raporda hükümetlerin dünya GSYİH’sinin yaklaşık yüzde 10’una tekabül eden mali teşvik önlemleri uyguladıkları aktarıldı. Hayat kurtarmak ve ekonomiyi canlandırmak arasında kalan bazı hükümetlerin, ekonomilerini hızla başlatmak için kısıtlamaları dikkatli bir şekilde kaldırmaya başladığı eklendi.
Elliott Harris de krizden toparlanmanın hızı ve gücünün ülkelerin, özellikle toplumların en savunmasız üyelerinin işlerini ve gelirlerini koruma yeteneklerine de dayanacağını söyledi.
#COVID19 likely to wipe out the last four years of global economic growth. Global output losses could reach $8.5 trillion through 2021.
What will it take for the world to #BuildBackBetter? Find out from the latest update of our #WorldEconomyReport: https://t.co/m9TFejNjK9 pic.twitter.com/CRqb6nDWf0
— UN DESA (@UNDESA) May 13, 2020
Ekonomik ve Sosyal İşler Dairesi, aşı geliştirme ve tedavisinde hızlı bir iletleme olmadan Covid-19 sonrası dünyanın bildiğimiz dünyadan muhtemelen büyük ölçüde farklı olacağını savundu.
2021 için yüzde 3,4’lük ılımlı bir toparlanma tahmin edilmesine rağmen artan yoksulluk ve eşitsizlikle birlikte yavaş iyileşme ve uzun süreli ekonomik çökme olasılığının büyük göründüğü söylendi.
Ticaret ve turizm felç olurken, büyük açıklar ve yüksek kamu borcunun gelişmekte olan ülkeler ve küçük ada devletleri için önemli zorluklar yaratacağı eklendi.
BM, krizden en çok etkilenen ülkelere ekonomik ve finansal yardımın yanı sıra pandemiyi içerecek daha güçlü çok taraflı destek ve dayanışmanın toparlanmayı hızlandırmak ve dünyayı sürdürülebilir kalkınma yörüngesine geri koymak için kritik öneme sahip olacağının üzerini çizdi.
Pandeminin yoksulluğu ve eşitsizliğini artacağını öngören BM, salgının muhtemelen tahmini 34.3 milyon insanın 2020’de aşırı yoksulluk sınırının altına düşmesine neden olacağını kaydetti.Bu artışın %56’sının Afrika ülkelerinde gerçekleşeceğini ekledi. İlave 130 milyon insanın 2030’a kadar aşırı yoksulluk içinde yaşayan insanların arasına katılabileceğini belirten rapor, pandeminin ülkeler içinde ve arasındaki gelir eşitsizliğini daha da genişleteceğini söyledi.