Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

BM, Hükümetleri Haksız Petrol ve Gaz Kazançlarını Vergilendirmeye Çağırdı

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, hükümetleri aşırı petrol ve gaz kazançlarını vergilendirmeye çağırdı.
BM, Hükümetleri Haksız Petrol ve Gaz Kazançlarını Vergilendirmeye Çağırdı
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın yarattığı enerji krizinin ortasında, hükümetleri aşırı petrol ve gaz kazançlarını vergilendirmeye çağırdı.

Guterres konuşmasında, “Petrol ve gaz şirketlerinin bu enerji krizinden en yoksul insanların ve toplulukların sırtında rekor karlar elde etmesi ahlak dışıdır.” ifadelerini kullandı.

Bu yılın ilk çeyreğinde 100 milyar dolara eşit olan fonların, savunmasız toplulukları desteklemek için kullanılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Guterres, hükümetleri tırmanan iklim krizini de ele almaya çağırarak, “Bu açgözlülük, tek evimizi yok ederken en yoksul ve en savunmasız insanları cezalandırıyor.” diye konuştu.

Hükümetleri bürokrasiyi ortadan kaldırmaya çağıran Guterres, hammadde ve yenilenebilir enerji teknolojileri için tedarik zincirlerinin hızlandırılması gerektiğini söyledi.

GCM Yatırım Banner

Gıda Krizi Vurgusu

Her ülkenin bu enerji krizinin bir parçası olduğunu belirtti. Guterres ayrıca, savaşı sonuçlarının enerji krizinin ötesine geçtiğini ve küresel gıda güvensizliğini artırdığına dikkat çekti. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde olmak üzere dünya çapında borçların daha da arttığını belirtti.

BM Genel Sekreteri, borç içinde boğulan, finansmana erişimi olmayan ve COVID-19 pandemisinden kurtulmak için mücadele eden birçok gelişmekte olan ülke için eşiğin aşılabileceği konusunda uyardı.

BM başkanı, gıda, enerji ve finans üçlü krizine küresel çözümleri koordine etmeyi amaçlayan Küresel Kriz Müdahale Grubu’nun kurulduğunu duyurdu.

Guterres’in yorumları, Ukrayna’nın tarım ürünlerini taşıyan ilk geminin Karadeniz’den ayrılmasıyla geldi. Bu, Rusya’nın Azak Denizi ve Karadeniz’e serpiştirilmiş Ukrayna limanlarını denizden abluka altına almasının yol açtığı artan gıda krizini ele almada önemli bir adım olarak görülüyor.

BM, Türkiye, Rusya ve Ukrayna’dan temsilciler Karadeniz’de tahıl koridoru oluşturulması için geçtiğimiz günlerde anlaşma imzalamıştı. Rusya anlaşmanın imzalanmasından 24 saatten kısa bir süre sonra, Ukrayna’nın en büyük limanı olan Odesa’ya füzelerle saldırmıştı.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/1Ç Kar/Zarar 34.76%/65.24%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.