
Bugün yapılan açıklamalar, dış politikada önemli bir değişikliğe işaret ederken diğer birçok Avrupa ülkesi ve ABD müttefiki de önümüzdeki günlerde aynı yolu izleyecek.
Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, “bağımsız ve egemen Filistin Devleti’ni” resmen tanımasının ardından kısa bir süre sonra bir açıklama yaptı.
Albanese, Avustralya’nın “Filistin halkının kendi devletine sahip olma yönündeki meşru ve uzun süredir devam eden özlemlerini” tanıdığını söyledi.
Albanese’nin açıklaması, bu hafta BM Genel Kurulu ve İsrail ile Hamas arasındaki çatışmaya iki devletli çözüm konulu büyük bir konferans için New York’a gelmesinin ardından geldi.
Kanada, Başbakan Mark Carney’nin “hem Filistin Devleti hem de İsrail Devleti için barışçıl bir gelecek” vaadiyle, Filistin Devleti’ni tanıyan ilk G7 ülkesi olmuştu.
Resmi tanıma kararı, İsrail’e yönelik uluslararası eleştirilerin arttığı bir dönemde gelirken BM Genel Kurulu’ndaki gelişmeler izlenecek.