Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA), “Dünya Nüfus Beklentileri 2022” raporunu yayımladı. Buna göre 15 Kasım itibariyle dünya nüfusu 8 milyara ulaştı.
Birleşmiş Milletler (BM), dünya nüfusunun 2030 yılında 8,5 milyara ve 2050’de ise 9,7 milyara ulaşabileceğini kaydetti. 2080 yılına yönelik tahminde bulunarak nüfusun 10,4 milyara ulaşabileceğini saptadı.
2023 yılında Hindistan’ın dünyanın en kalabalık ülkesi olan Çin’i geride bırakacağı tahmin edildi.
61 Ülkede Doğurganlık Düştü
Söz konusu raporda doğurganlığın son yıllarda birçok ülke için düştüğü açıklandı. Nüfusun 61 ülkede düşük doğum oranları ve göç nedeniyle 2022 ile 2050 yılları arasında yüzde 1 oranında azalacağı ifade edildi.
2050 yılına kadar nüfusun artışını sağlayacak ülkeler şu şekilde açıklandı: Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Mısır, Etiyopya, Hindistan, Nijerya, Pakistan, Filipinler ve Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti.
2022 yılında yüzde 10 olan 65 yaş ve üstü nüfusun 2050 yılında yüzde 16’ya çıkacağı tahmin edildi.
“Nüfus Artışı ile Sürdürülebilir Kalkınma İlişkisi Karışık”
Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, bu çeşitliliğin kutlanmasının ve ortak insanlığın tanınması için önemli bir fırsat olduğun aktardı.
Aynı zamanda gezegene özen gösterme konusunda ortak sorumluluğunun hatırlatıcı olduğunu kaydetti.
BM Genel Sekreterinin Ekonomik ve Sosyal İşlerden Sorumlu Yardımcısı Liu Zhenmin ise nüfus artışı ile sürdürülebilir kalkınma arasında ilişkinin çok karmaşık olduğunu aktardı.
Hızlı nüfus artışının olumsuzluklarından bahseden Zhenmin, açlık ve yetersiz beslenme ile mücadele edilmesi gerektiğini ayrıca eğitim ve sağlık kapsamının genişletilmesinin gerektiğini söyledi.