
Türkiye’de 6 Şubat tarihinde gerçekleşen ve asrın felaketi olarak adlandırılan merkez üssü Kahramanmaraş olmak üzere 11 ili derinden etkiledi. Deprem bölgesine yurt içinden ve yurt dışından birçok destek geldi. Depremi son yüzyılın en kötü olayı olarak adlandıran Birleşmiş Milletler’den (BM) yeni bir çağrı geldi.
BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) Sözcüsü Jens Laerke, basın toplantısında konuşarak BM kuruluşları ve insani yardım ortaklarının bugüne kadar 4,1 milyon kişiye gıda, ısıtıcı, kıyafet ulaştırdığını ifade etti.
3 milyon kişiye acil gıda yardımının ulaştırıldığını 700 binden fazla kişiye ise çadır, onarım aletleri ve branda desteğinin verildiğini kaydetti. Bunun yanında 1,6 milyon kişiye su, sanitasyon ve hijyen yardımı yapıldığı kaydedildi. Türkiye Sağlık Bakanlığına ise 4,6 milyon doz aşı, 16 mobil sağlık kliniği ve üreme sağlığı ile travma tedavisi için ilaç ve tıbbi malzeme desteği sağladığını bildirdi.
“Acil Durum Kampanyası için Hala Destek Çağrısında Bulunuyorum”
Laerke, BM’nin Türkiye’deki depremler için 16 Şubat’ta başlattığı 1 milyar dolar tutarındaki acil yardım çağrısını bağışçıların destekleriyle 268 milyon dolara ulaştığını kaydetti. Bu konuda ilk 5 bağışçının ABD, Kuveyt, Avrupa Komisyonu, BM’nin Merkezi Acil Durum Fonu (CERF) ve Suudi Arabistan olduğunu kaydetti.
BM sözcüsü, acil durum kampanyası için hala destek çağrısında bulunduğunu söyledi. Depremden sonra hayatta kalanların neye ihtiyacı olduğunu belirlemeye ve kurtulanları nasıl destekleyeceklerine yönelik çalıştıklarını ifade etti. Bunun için 3 aylık bir zaman diliminin olduklarını söyledi.
Ayrıca 20 Mart’ta Belçika’nın başkenti Brüksel’de düzenlenen Uluslararası Bağışçılar Konferansı’nda deprem bölgelerindeki yeniden yapılanma aşmasına destek amaçlı 7 milyar euro taahhüt edildiğini söyledi.
Kaynak: AA