Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Gıda Programı’nın Gıda Krizleri Küresel Raporu’nun yıl ortası güncellemesi yayımlandı. 48 ülkede acil gıda yardımına ihtiyaç duyan kişilerin sayısının geçen yıla kıyasla yüzde 10 artış gösterdiği belirtildi.
2022 yılında bu yana yüksek düzeyde akut gıda güvensizliği yaşayanlarının sayısının 48 ülkede 21,6 milyon artış gösterip toplam 238 milyona ulaştığı ifade edildi.
Bunun nedenlerinin birinin Angola, Gana, Pakistan, Bangladeş ve Nijerya gibi bazı ülkelerde halihazırda savunmasız olan nüfus arasında analiz kapsamının yüzde 16 artmış olması gösterildi.
Diğer yerlerde kalıcı ya da artan şekilde süren çatışma, güvensizlik, aşırı hava koşulları ve ekonomik şokların da etkisine dikkat çekildi.
Dokuz Ülkede Durum Kötüye Gidiyor
Somali, Sudan ve Burundi gibi ülkelerin içinde yer aldığı 9 ülkede ise 2022 yılından bu yana durumun kötüye gittiği iletildi.
Raporda, uzun süreli gıda krizleri ve yeni şoklara bağlı olarak 2023 yılında da önemli seviyede akut gıda güvensizliğinin sürdüğü, buna karşın bazı ülkelerde iyileşmelerin de gözlemlenmekte olduğu belirtildi.
İyileşme görülen ülkelere Sri Lanka, Nijer ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti örnek gösterildi.
Raporda 25 ülke veya bölgeden veri temin edilemediği aktarılırken bu durumun endişe kaynağı olduğunun altı çizildi.