Kripto para çılgınlığının bazen gürültülü bazen de sessiz sedasız büyüdüğü bugünlerde, blockchain mühendisliğine de ilgi artıyor. Yapılan araştırmalara göre; yazılımcılar arasında blok zincirinde uzmanlaşmış ya da becerisi olan mühendislere talep yüzde 400 oranında yükselmiş durumda. Maaşların ise ayda 15 bin dolar civarına yükseldiği biliniyor. Bu oran, diğer yazılımcıların yüzde 30 üzerinde bulunuyor.
Verilerle kanıtlanan bu durum için bir araştırma da Hired şirketinden geldi. Merkezi ABD’nin San Francisco şehrinde bulunan araştırma şirketi Hired’in verilerine göre; blockchain mühendislerine olan talep, tarihin en yüksek seviyesinde bulunuyor. Bu mühendislere ödenen aylık ücretin ise 12 bin 500 ila 15 bin dolar arasında arasında değiştiği görülüyor.
Blockchain mühendislerinin kazandığı ortalama maaş, yazılım mühendislerinin kazandığı maaştan yüzde 30 daha fazla görünüyor.Blok zinciri mühendislerinin kazandığı ortalama maaşın, yapay zekacılara nereydese denk olduğu da bu verilerden görülüyor. Blok zinciri konusunda uzmanlaşmış kişilere talebin rekor düzeyde arttığına da dikkat çekiliyor. Verilere göre; 2017 yılı sonundan itibaren blok zinciri deneyimi olan yazılım mühendisleri aranan iş ilanları sayısında yüzde 400 artış gözlendi.
Hired CEO’su Mehul Patel, maaşlardaki artışta arzın düşük olmasına dikkat çekiyor ve açığın yüksel olduğunu belirtiyor.Patel, yazılım mühendisliğinde bile var olan açığın, blok zinciri tarafında daha da fazla olduğunu söylüyor. Mart ayında Seattle merkezi Globys tarafından işe alınan baş blok zinciri mühendisi unvanıyla çalıştırılan Dustin Welden ise her gün Linkedln üzerinden sürekli söyleşi teklifleri aldığını açıklıyor.
Hired’e göreyse bu alanda çalışan kişilerin unvanları back-end mühendisi, sistem mühendisi veya çözüm mimarı olarak da anılıyor.Eğer blockchain konusunda uzmanlaşmak isteyen mühendislerin networking, veri tabanı dizaynı ve şifreleme konularını iyi bilmesi gerekiyor. Java, JavaScript, C++, Solidity ve Python gibi programlama dillerinden de birkaç tanesine hakim olunması bekleniyor.
Sektörle alakalı bir diğer gelişme ise Capgemini ve BNP Paribas tarafından World Payments Report 2018’de, ankete katılanların yüzde 85,9’una göre dağıtık defterlerin birbiriyle çalışmakta yetersiz kalmasının, ana endişe sebebi olarak görülmesi oldu. Dağıtık defter teknolojilerinin bugünkü durumu konusunda, finans sektörünün yüksek taleplerini karşılamakta güçlü çektiği belirtildi.
Raporun dağıtık defter teknolojilerinin ele alındığı bölümde, ana akıma ulaşamamasının nedenleri de paylaşıldı.Ankete katılanların yüzde 85,9’una göre dağıtık defterlerin birbiriyle çalışmakta yetersiz kalması dışında katılımcıların yüzde 83,1’ü yasal mevzuatlar açısından bir netlik bulunmamasından çekiniyor. Sık sık dile getirilen ölçeklenebilirlik konusunda soru işareti olanların oranı ise yüzde 77,8’e ulaşmış durumda. Dolayısıyla blok zinciri teknolojisi henüz finans sektörünün talebini karşılayacak kadar güven içermiyor.
Ankete katılan her 5 kişiden 3’ü, dağıtık defterin kurulum ve güvenlik masraflarının blok zinciri hakkında çekinceler arasında yer aldığını kaydetti.Raporda; bu alanda inovasyonun kavram kanıtlama çalışmaları ve laboratuvar seviyesindeki teorik deneylerle sınırlı kapabileceğine dikkat çeken rapor, pek çok ülkede henüz blok zincirinin işletişi hakkında net bir yasal çerçeve belirlenememesinin de yayılmayı önlediği vurgulandı. De Nederlandsche Bank tarafından yapılan 3 yıllık bir pilot çalışmanın da sonuçları raporda yer alıyor. Banka, “dağıtık defter teknolojisi bugünkü haliyle finansal bir pazar yapılanmasıyla karşılaşacağı çok yüksek talepleri karşılamakta zorluk çekiyor,” ifadelerini kullandı.