Türkiye’nin yaşadığı deprem felaketinin ardından ilk yardım elini uzatan Yunanistan’ın destekleri Ankara-Atina arasındaki buzları eritti izlenimi verirken, başsağlığı ve destek mesajları vermek için Ankara’ya gelen ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın yorumu farklı oldu.
Göreve geldiği günden 2 yıl sonra ilk kez Türkiye’ye gelen ABD Dışişleri Bakanı, Türk-Yunan birlikteliğinden memnuniyet duyduklarını ancak seçim sürecinde olan iki ülkenin dış siyaset konusunda göstereceği reflekslerle ilgili ise endişelerinin olduğu mesajını verdi.
Türkiye’den sonra Yunanistan’a ziyarette bulunan Blinken, Atina’da Yunan mevkidaşı Nikos Dendias ile ortak basın toplantısında, depremin yaralarını birlikte sarmak için Yunanistan ile yakınlaşan Türkiye’nin söylemlerine dikkat etmesi gerektiğine işaret etti.
Birlik ve beraberlik mesajlarının normal bir diplomasi atmosferine geri dönüş için ortam oluşturacağına dikkat çekerek şöyle ifadede bulundu:
“Uzun süredir devam eden farklılıkları çözmenin yollarının bulunmasının hem bizim temelden çıkarımıza hem de Yunanistan ile Türkiye’nin çıkarına olduğuna inanıyorum ve bunu barışçı şekilde, diplomasi ve diyalog yoluyla yaparken, işleri yalnızca daha da zorlaştıracak herhangi bir tek taraflı eylemde bulunmamak veya suçlama söylemine başvurmamak lazım.”
Hem Ankara’nın hem de Atina’nın ilerleyen günlerde kritik seçimler gerçekleştireceğini hatırlatarak, ”Zira iki ülke de seçime gidiyor. Böylesi süreçler, kesinlikle bazen daha fazla sorun yaratabilecek retoriğe girişmeye teşvik eder” diye konuştu.
Blinken, seçim ortamında ülke içinde giderilemeyen sorunların dış siyasetle gölgelenmeye çalışırken, bugünlerin hatırlanması gerektiğine dikkat çekti.
ABD’nin iki ülke arasındaki mesafesine dikkat çekerek, “Yunanistan ve Türkiye bizim ortağımız, dostumuz. Aralarındaki anlaşmazlıkların diplomatik yolla çözümü, bölgede barış ve güvenliğin sağlanması için NATO da dahil onlarla birlikte çalışmaya devam edeceğiz” şeklinde ifade kullandı.