Kripto para borsası Bitrota üzerinden yatırımcıları dolandırdıkları iddiaedilen 1’i tutuklu 10 şüpheli hakkında yürütülen soruşturma Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca tamamlandı. Hazırlanan 100 sayfalık iddianamede, kripto para, Bitcoin, Bitcoin cüzdanı ve Bitcoin’in yasal statüsü ile kripto para borsalarının arasındaki farklarla bu borsaların nasıl çalıştığına dair bilgiler yer aldı.
kolayca yatırım yapın
Cimer başvuruları ve MASAK raporu doğrultusunda hazırlanan iddianamede, şüpheliler hakkında “bilişim sistemleri banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık”, “şirket yöneticisinin şirketin faaliyeti kapsamında dolandırıcılık” ve “mal varlığı değerlerinin aklanması” suçlarından soruşturma başlatıldığı aktarıldı.
Telegram Üzerinden Kullanıcılar Yanıltıldı
Endless Yazılım Teknoloji Bilişim Sanayi ve Ticaret AŞ’nin (Bitrota) 2018’de Kayseri’de kurulduğu ve 2020’de sermayenin 1 milyon liraya çıktığı belirtildi. Soruşturmaya göre şüphelilerin yatırımcılara mesajlaşma uygulaması Telegram üzerinden yanıltıcı mesajlar gönderildiği tespit edildi.
İddianamede, coinlerin yüksek kurdayken satışının engellendiği vurgulanarak, MASAK tarafından Endless Yazılım Teknoloji Bilişim AŞ’nin tüm Türkiye’de bulunan banka hesapları nezdinde yapılan işlemlerle ilgili incelemenin savcılık makamına gönderildiği ifade edildi.
Toplam Zarar 1 Milyon Liraya Yakın
Sistemin aktif olduğu 3 Temmuz 2018-21 Temmuz 2022 tarihlerinde “Bitrota” açıklamasıyla 9 Mart 2020’den itibaren işlem sayısının 199 bin 327, işlem hacminin de 1 milyar 276 milyon 306 bin 974 lira olduğu bildirildi.
Hesaba para gönderen kişi sayısının ise 14 bin 547 olduğu kaydedildi. Araştırmaya göre illegal faaliyetler dolayısıyla 532 kişi mağdur oldu ve toplam zarar 926 bin 254 liraya ulaştı.
Sistemin ortakları Kenan Altun ile Hasan Özkan’ın da aralarında bulunduğu 10 şüpheli hakkında “bilişim sistemleri banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık” ve “şirket yöneticisinin şirketin faaliyeti kapsamında dolandırıcılık” suçlarından 532 mağdura yönelik toplamda 3 bin 724 yıldan 10 bin 640 yıla kadar hapis cezası istendi. (AA)