Bitcoin bugüne kadar yatırımcılar arasında enflasyondan korunma aracı olarak görülmüştür. Ancak son günlerdeki fiyat hareketleri bu tezin zayıfladığını gösteriyor.
Bitcoin, fiziksel altın tarafından desteklenen ve altın fiyatına sabitlenmiş bir değere sahip bir token olan PAX Gold (PAXG) ile korelasyonu, -0,41 ile son 3 ayın en düşük seviyesine ulaştı. Bitcoin ve PAXG arasındaki 60 günlük korelasyon, bu ayın başlarında -0.5 seviyelerine düşmüştü.
Azalan korelasyon, stagflasyon söylemleri ve Fed’in faiz artırım açıklamaları ile birlikte Şubat ayında tersine döndü. Genesis Global’den Noelle Acheson, BTC’nin makro hisse senedi endeksleri ile artan korelasyonuna dikkat çekerek, bir değer deposundan ziyade bir risk varlığı olarak davrandığını söyledi.
Acheson piyasaların yüksek enflasyon ve faiz artırımını fiyatladığını belirterek, ilerleyen dönemde fiyatta türbülans yaşanabileceğini ifade etti. Bitcoin bu yıl içinde yüzde 12 düşerken, PAXG ve altın yüzde 4’ün üzerinde değer kazandı.
Enflasyon korkusu ve jeopolitik gerilimler arasında klasik bir değer deposu olan altına yönelik yatırım talebi arttı. Fund Selector Asia tarafından hazırlanan bir rapora göre, borsada işlem gören fonlar Mart ayından bu yana 100 tonun üzerinde altın satın aldı.
PAXG’nin piyasa değeri bu yıl neredeyse iki katına çıkarak 613 milyon dolara ulaştı. Altın destekli en büyük ikinci token olan Tether Gold ise, yüzde 55’lik değer artışı ile 472 milyon dolara çıktı.
Acheson, Bitcoin’in fiyat performansına dayalı olarak bir risk varlığı olarak etiketlemek yanlış olduğunu belirterek, “Fiyat, piyasa duyarlılığının önemli bir göstergesi olsa da, büyük ölçüde kısa vadeli tüccarlar tarafından yönlendiriliyor. BTC’nin zincir üstü verilerde gördüğümüz, HODLing davranışı artan farkındalığı yansıtmıyor.” değerlendirmesinde bulundu.
Bitcoin son günlerdeki kayıplarını geri almaya çalışıyor ve yazım itibarıyla 40.300 dolar seviyesinden işlem görüyor.