
lockstream CEO’su Adam Back, Bitcoin’in önümüzdeki 10 yılda enflasyona karşı korunma aracı olarak altınla yarışabileceğini öne sürdü. Paris Blockchain Week 2025’te konuşan Back, yükselen enflasyon ve kripto para benimsenmesindeki artışın Bitcoin’in cazibesini artıracağını belirtti.
Bitcoin’in potansiyelini altınla karşılaştıran Back, her ikisinin de sınırlı arza sahip varlıklar olduğunu, ancak Bitcoin’in aynı zamanda benimsenme sürecinde olduğunu vurguladı. Bu durum, değer saklama arayışındaki yatırımcılar için Bitcoin’i cazip bir alternatif haline getiriyor.
Özellikle ABD ve Avrupa’da artan para arzı nedeniyle küresel enflasyon yükseliyor. Son beş yılda dolar ve euro gibi büyük para birimlerinin arzı yüzde 50’den fazla arttı. Merkez bankalarının bastığı paraların değeri düştükçe, Bitcoin gibi sert varlıklar daha çekici hale geliyor.
Back, önümüzdeki on yılda enflasyonun yıllık yüzde 10-15 seviyelerinde seyredebileceğini ve bu durumda hisse senetleri veya gayrimenkul gibi geleneksel yatırımların yeterli getiri sağlayamayacağını öngörüyor.
Jeopolitik belirsizlik ve Bitcoin’in rolü
Enflasyonun yanı sıra, jeopolitik istikrarsızlık da Bitcoin’in popülaritesini artırabilir. Back, Bitcoin’in uzun vadede altının pazar payını alabileceğini, özellikle jeopolitik risklere karşı bir korunma aracı olarak öne çıkabileceğini söyledi.
Bitcoin’in değerinin dalgalı seyretmesine rağmen, uzun vadeli kıtlığı ve değer saklama potansiyelinin giderek daha fazla kabul görmesi ile benimsenme sürecinin hızlandığını sözlerine ekledi.
Michigan Üniversitesi’nin tüketici anketine göre, enflasyon beklentileri artıyor. Tüketiciler, önümüzdeki yıl için yüzde 5, beş yıl içinse yüzde 4,1 enflasyon öngörüyor. Bu artış, ekonomik belirsizlik dönemlerinde Bitcoin’in güvenli liman olarak görülmesini sağlayabilir.
BTC bu yılın Ocak ayında ETF bakışlarının desteğiyle 109.500 dolara çıkarak tarihi rekorunu kırdı. Geçen zaman içerisinde küresel gelişmelerin de etkisiyle gerileyen kripto para birimi yazım itibarıyla 77.300 dolar seviyesinde işlem görüyor.